Fra februar 2019 gjelder nye regler for når bilen din må til EU-kontroll.  Mens det før var siste tallet på nummerskiltet som avgjorde dette, er det nå måneden bilen først ble registrert som gjelder.

Har du en bil der nummeret slutter på 5, skal bilen inn til kontroll seinest i mai hvert andre år. Slutter tallet på 9, er det september som gjelder. Slik blir det ikke fra februar 2019.

– Fra februar vil kontrollfristen bestemmes av dato for førstegangsregistrering og siste godkjente kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt, opplyser avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen i en pressemelding.

Fortsatt to års intervall

For de fleste bileiere vil omleggingen innebære at de kan kontrollere bilen når de vil innen to år etter siste godkjente kontroll. Fristene endres løpende.

Ellers blir mye som før. Intervallene for kontroll blir fortsatt to år for personbiler. Første kontroll på nye biler blir som før etter fire år. Kjøper du ny bil nå i juni, blir første EU-kontroll juni 2022. Kjøretøy som veier med enn 7,5 tonn skal som før inn til EU-kontroll hvert år, det samme gjelder drosjer, busser og ambulanser.

Har du en veteranbil fra 1960 eller eldre, slipper du EU-kontroll. For biler som er 30 år eller mer, er det krav om EU-kontroll hvert femte år fram til de er 50. Da er det slutt, opplyser Statens vegvesen.

Mål: Økt sikkerhet

De som skal kontrollere skal også kurses, og kontrollen blir mer omfattende enn før.

– Målet med omleggingen er bedre, likere og mer trafikksikre kontrollører, sier Harsem.

Fra 2021 blir det også krav om EU-kontroll for traktorer med hastighet over 40 km/t.