MOLDE: Høsten 2019 kommer de første utgivelsene i det litterære, nordiske fellesiniativet NOR på markedet. Den danske forfatteren Merete Pryts Helle, norske Vigdis Hjorth og svenske Klas Östergren skal bearbeide i alt fire verk av Henrik Ibsen. Hjorth og Östergren har valgt å legge handlingene til nåtid, mens Merete Pryts Helle gjør en egen vri; handlingen skal foregå i 1800-tallets Molde.

Ibsen kan ha tenkt på Molde

– Et dukkehjem er jo skrevet om sin nåtid, og jeg har valgt å skrive om hva som skjedde før denne nåtiden. I det arbeidet må jeg stille meg noen spørsmål, som hvor kommer disse menneskene fra, Torvald, Nora, Fru Linde og alle de andre? Bortsett fra at Ibsen i en tidlig versjon av stykket skal ha skrevet at det foregår på Vestlandet, gis det aldri noen konkret informasjon om hvor handlingen finner sted, forteller Merete Pryts Helle, som besøkte Molde for første gang i april.

– Jeg ser ikke bort fra at det kan ha vært Molde Ibsen har hatt i tankene. Det er noe med avstandene her som jeg synes passer godt inn, forteller Helle.

Langstrakt by

I forkant hadde Pryts Helle bare snakket med noen få mennesker og sett bilder av Molde på postkort og på nett.

– Selv om det ikke er mye hjelp å få i den originale teksten, mener jeg å kjenne igjen noe med utstrekningen av Molde. Sammenlignet med for eksempel Kristiansund, som er mye mer kompakt som by, skiller Molde seg ut på denne måten. I tillegg må jeg nok også innrømme at Fruen fra havet lurer litt i bakgrunnen, sier hun.

Ikke vært i Molde før

Firedagersbesøket i april ga forfatteren et Molde delvis kledd i snø, delvis i slaps.

– Jeg ville gjerne oppleve byen om sommeren før prosjektet skrives ferdig. Og stadig, selv etter disse augustdagene, er det jo ting jeg lurer på. Er det blomster på epletrærne i mai? I Danmark har vi det i april, men jeg vil tro at det er noe senere her. Jeg har også blitt bevisst at steintyper og steinformasjoner ikke samsvarer med det som var mine forventninger. Jeg hadde ventet meg mye flere klippeformasjoner, men her finnes jo ingen klipper! Og observasjonene av moldenserne har vært spennende, sier Pryts Helle, og legger til:

– Dere nordmenn går så mye. Som her i Molde, både i gatene i og utenfor byen og ikke minst ute i naturen.

Ingen stor Ibsenkjenner

Når forfatteren nå har begynt å arbeide med Ibsen, er det ikke først og fremst fordi hun var noen Ibsenkjenner i utgangspunktet, selv om hun har sett en del av stykkene hans.

– Ibsens skuespill har ofte forekommet meg noe svevende. Men det er jo også noen fellesnevnere mellom Ibsen og meg, sier hun videre, smilende, og tar opp telefonen sin for å vise et fotografi.

– Dette er gulvet på rom 15 i Hotel Luna, på Amalfikysten i Italia – et hotellrom hvor også Ibsen bodde. I forbindelse med dette prosjektet har jeg oppholdt meg i Italia for å komme inn i materien. Helmer og Nora drar også til Italia. Og her er det så mye usagt, som jeg må prøve å finne ut av. Hva er det egentlig som feiler Helmer?

Fra Reknes hospital

Den kommende utgivelsen åpner med at Nora og familen beveger seg fra Reknes hospital og inn mot sentrum hvor det feires 17.mai. Det første Nora får se er et dukketeater. Forfatteren synes det har vært krevende å gjenskape et Molde fra 1800-tallet.

– Her er så mye ny bebyggelse. Veldig få hus fra den tiden står igjen, og det byr på visse utfordringer, sier hun.

Helt ukjent med bearbeiding av tekster skrevet for scene er forfatteren ikke. I romanen «Oh, Romeo» fra 2006 tar hun for seg Romeo fra «Romeo og Julie».

– Det som ville vært veldig moro var om denne Ibsen-varianten kunne ende opp på scene – med en opprinnelse som kommer fra scene, går vegen via en «ny roman» og så tilbake til scene igjen. Det ville vært noe, det!

Handlingen i boka til Merete Pryts Helle starter ved Reknes hospital. Her er sjukehuset avbildet ca. 1885. Foto: Romsdalsmuseet
Originalflisene fra rommet Henrik Ibsen bodde på i Italia, Hotell La Luna, på Amalfi-kysten. Her skrev han Et dukkehjem, utgitt i 1879. Foto: Privat
Hans Thiis Møller var venn av Bjørnson, og hadde både ham og Ibsen på besøk. Moldegård skal ha vært modell for Fruen fra Havet og Rosmersholm. Foto: Romsdalsmuseet