MOLDE: Mandag skulle summen av over tre års saksbehandling opp i Romsdal tingrett, i saka mot en mann i 70-åra som i flere tiår var betrodd person i både det offentlige og det privat næringslivet. Saka har imidlertid blitt utsatt på grunn av sjukdom i aktoratet. Rettssaka vil starte opp tirsdag.

Tidligere leder av Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet Knut Ødegård og nåværende styreleder i Samspleis AS Torbjørn Rødstøl, samt flere regnskapsførere, skal vitne.

Forsvaret har også bedt tidligere styreleder i Samspleis AS, Ole Eimund Øverland, vitne.

Overførte penger til seg sjøl

– Vi mener han har tappet selskapene for penger ved å dobbeltfakturerte og at han uberettiget har overført penger til seg sjøl, til privat bruk, sa statsadvokat Magne Nyborg til Romsdals Budstikke i vår.

Mesteparten av pengene knyttes til hans rolle som daglig leder av det interkommunale vegselskapet Samspleis AS, som også yter administrative tjenester til Kjerringssundet AS og Snarveien AS.

Det var 2. juni 2015 at moldemannen ble anmeldt av Økokrim, som fattet mistanke til pengeoverføringene hans til utlandet.

De gikk til selskap i Storbritannia og flere land i Asia og Afrika, deriblant Nigeria. Pengene ble sporet tilbake til Samspleis AS.

Dobbeltfakturerte Samspleis

Fra februar til mai 2015 skal han ha overført kroner 1.462.500,- til en konto tilhørende hans personlige foretak – uten styrets kunnskap og godkjenning.

I mai og juni samme år skal han også ha dobbeltfakturert Samspleis AS, Kjerringsundet AS og Snarveien AS for samme jobb ved flere anledninger, i alt 688.209 kroner.

«Lånte» fra Bjørnsonakademi

Ifølge tiltalen tok han også penger fra stiftelsen Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, som han da var administrasjonssjef for.

Mellom juni 2012 og juni 2014 mener politiet han overførte 274.000 kr til privat bruk. Disse ble seinere tilbakebetalt og fremmes dermed ikke som et erstatningskrav i retten, slik tapene til Samspleis AS vil bli.

Samspleis AS eies av Møre og Romsdal fylke, en lang rekke kommuner i Nordmøre og Romsdal og flere lokale bedrifter. Størst eierandel har Fylket, fulgt av Molde kommune, Sunndal, Kristiansund og Surnadal kommune.

Liggetid blir tema

Politiadvokat Sandra Grøtta Krakeli, med fagansvar for økonomisk kriminalitet ved Retts- og påtaleenheten i Møre og Romsdal politidistrikt, skal være aktor i saka.

Advokat Roy Peder Kulblik forsvarer mannen i 70-åra. Han var ikke tilgjengelig for en kommentar fredag, men har tidligere uttalte at det har vært en «svært svak» framdrift i saka.

Over tre år siden anmeldelse

Nå er det nesten tre år og tre måneder siden hans klient ble anmeldt av Økokrim, som fattet mistanke til de store overføringene hans til utlandet.

Dette vil bli et sentralt tema under en eventuell straffeutmåling, da statsadvokat Magne Nyborg mener det har vært lite såkalt liggetid i saka.

Det er satt av fire dager til saka i Romsdal tingrett, som administreres av tingrettsdommer Nils E. Engeset.