TRONDHEIM: Denne uka er han på fiskerimessa Nor-Fishing i Trondheim, der salget ble kunngjort.

Fra den spede start i 1983 har Frionordica utviklet seg til et industrieventyr med 40 ansatte, sterk vekst og en solid posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Frionordica gruppa omfatter Aquaterm og Finsam, samt Frionordica i Chile.

Gråunderen Per Johansen var adm. direktør fra starten i 1983 helt til 2014, da Ketil Røberg avløste ham. I dag er Per Johansen salgsdirektør. med arbeidsområde innen teknologiutvikling og teknisk salg. Utover det vil han fortsatt være daglig leder for Frionordica Holding AS og FNH Eiendom AS.

Frionordica har spesialisert seg på kjøling og oppvarming av sjøvann (RSW), varmepumper, samt ismaskiner og isanlegg. Selskapet utvikler og produserer egne løsninger, og har leveranser til store deler av verden.

– Meget fin utvikling

– UnderPer Johansens ledelse har Frionordica hatt en meget fin utvikling, og er nå landets ledende produsent av kjøleløsninger til maritimt bruk, sier styreleder Øystein Sandaa.

I fjor var omsetninga 106,0 millioner kr og resultat før skatt 6,8 millioner kr.

Bolsønes-konkursen

Da Bolsønes Verft gikk konkursi 1983, kjøpte Per Johansen - sammen med Erik Holm og Stein Magne Aarseth - den såkalte RSWE-avdelinga ved verftet fra konkursboet og etablerte selskapet Aquaterm. Det var de tre som drev RSW-avdelinga ved Bolsønes fram til konkursen.

De bygde et produksjonsanlegg inne på Bolsøns_området i Molde. I 2011 flyttet Frionordica til et nytt produksjonsanlegg på Holamyra i Malmefjorden, hvor bedriften holder til i dag.

Stein Magne Aarseth har vært med helt fram til nå, mens Erik Holm gikk ut tidligere. I 1988 kom Per Samuelsen inn som medeier i selskapet, og satt ved salget nylig med 50 prosent.

– Hva har vært den viktigste suksessfaktoren bak industrieventyret Frionordica, Per Johansen?

– Det er teknologiutvikling. Vi har funnet et fag som heter kuldeteknikk, og rendyrket teknologien rundt det for anvendelse på fisk. Det er det som har vært suksessfaktoren. Vi er i utgangspunktet egentlig ikke noen gode kremmere. Nå er det mye likere, for nå har vi fått inn økonomer og greier, sier Per Johansen.

Blir med videre som eiere

Det var på fiskerimessa Nor-Fishing i Trondheim tirsdag det ble kunngjort at Per Johansen, Per Samuelsen og de andre aksjonærene i Frionordica hadde solgt selskapet til PTG i Tromsø, som fra før eier selskapet Kuldeteknisk – også det i Tromsø.

Per Johansen og Per Samuelsen reinvesterer - sammen med noen andre aksjonærer - og blir med videre på eiersida i PTG.

– Vi ser at Frionordica og Kulteknisk sammen blir en veldig sterk aktør i markedet. Vi får en produktportefølje som dekker tilnærmet hele spekteret. Det er mange oppsider ved å se disse to i sammenheng, sier adm. direktør Ketil Røberg i Frionordica.

– Hva er forklaringa på den sterke veksten til Frionordica?

– Den er tosidig. Den ene er at vi har fått mer ressurser på salgssida. Etter at jeg tok over som adm. direktør fikk vi frigjort salgskapasitet ved at Per Johansen gikk inn på salg, og forsterket arbeidet der. Det andre er at vi har jobbet mye internt med å effektivisere og gjøre ting litt enklere, raskere og mer rasjonelt. Det jobber vi med hele vegen. Jobbing med interne rutiner og økt salgskraft er forklaringen på veksten, sier Ketil Røberg.

Ketil Røberg er i dag adm. direktør i Frionordica. Foto: Egil H. Torvik