HJELSET: Helle Jensen, prosjektdirektør i Sykehusbygg, jobber for fullt med ny anbudskonkurranse for nytt sjukehus på Hjelset, siden den første ble avbrutt da tilbudene sprengte ramma.

– Hva gjør dere nå?

– Vi jobber med ny entreprisemodell og lager ny tidsplan for prosjektet. Fokuset er å realisere akuttsjukehuset på Hjelset på best mulig måte.

– Når anslår dere, grovt sett, at ny konkurranse kan lyses ut?

– Vi kan si mer om tidspunkt for ny konkurranse når entreprisemodell er valgt. Nå jobber vi med saksgrunnlag til Helse Møre og Romsdal (HMR). Det skal gi bakgrunn for sak planlagt for styret 12. september.

– Hvor lang tid anslår dere det tar fra utlysning til byggestart?

– Det avgjøres av hvilken entreprisemodell som velges.

– Du sa på styremøte i Helse Møre og Romsdal før sommeren at byggestart blir utsatt maks et år. Står den vurderinga ved lag?

– Ut ifra entreprisemodellene vi jobber med nå, står vurderingen ved lag, sier Jensen.

– Hva er de viktigste endringene dere skal gjøre i konkurransegrunnlaget? Blir det mindre detaljert? Og vil dere åpne mer for entreprenørers forslag til løsning?

– Vi kan dessverre ikke gå inn på hvilke endringer vi vurderer. Nå jobber vi med beslutnings- grunnlaget for valg av ny entreprisemodell. Så vil vi utforme konkurransegrunnlaget som blir kjent når vi offentliggjør 1 eller flere konkurranser.

Skanska-kritikk

I tirsdagens Romsdals Budstikke kritiserer entreprenør Skanska at arkitekt fikk tegne sjukehuset ferdig før entreprenører ble spurt om anbud, i stedet for å ha entreprenør med undervegs i utformingen.

– Er dette kritikk dere lytter til?

– Entreprenørene har kompetanse man kan dra nytte av tidlig i byggeprosjekter. Vi vurderte dette i starten av 2017, men anså modellen som utfordrende basert på vedtatt framdrift for prosjektet. Nå jobber vi med ulike entreprisemodeller og legger fram sak for HMR.

– Hvilken framgangsmåte (entreprisemodell) er aktuell hvis entreprenør skal være med tidligere?

– Flere modeller åpner for å ta inn entreprenører tidligere. Om tidlig involvering blir løsningen, blir klart når styret vedtar entreprisemodell. Uavhengig av modell, er det avgjørende med tett og godt samarbeid med involverte entreprenører, sier Jensen.

– Er det gitt signal fra Helse Midt om mer penger?

– Vi forholder oss til den økonomiske ramma vedtatt for prosjektet på 4,3 milliarder kr, 2018-nivå.