I 2016 var omsetninga 299 millioner kr og resultat før skatt 4,9 millioner kr.

– Vi kom oss ned på beina i fjor, selv om det ble et lite underskudd på bunnlinja. Med de tøffe åra vi har lagt bak oss, må vi være fornøyd med fjorårsresultatet, sier adm. direktør Morten Hopland i I, P. Huse AS.

Driftsresultatet ble på minus 6,4 millioner kr. Netto finansinntekter på 6,9 millioner kr veide opp for dette, og gjorde at det ble et positivt resultat før skatt. Etter skatt ble det et underskudd på 1,1 millioner kr.

– Hvordan regner du med omsetninga blir i år?

– Vi satser på at den blir om lag som i fjor. Det er for tidlig å forskuttere året. Men omsetningsmessig tror vi 2018 blir omtrent som 2017, sier Morten Hopland.

Vant til store svingninger

I.P. Huse driver innenfor en syklisk næring, og er vant til store svingninger. I 2010 var omsetninga hele 1,2 milliarder kr.

I.P. Huse er bunnsolid økonomisk, med en egenkapital på 741 millioner kr. Egenkapitalandelen er på hele 82 prosent.

– Vi er bunnsolid, og det ønsker vi å være. Det er en langsiktig tankegang i bedriften som ligger til grunn for det. Vi skal ha en solid base, slik at vi kan klare oss også i dårlige perioder, sier Morten Hopland.

Han håper en snart skal se endringer i markedet

– På ankerhåndteringsfartøy er det fortsatt nokså stille. Men det er en liten lysning innenfor borerigger og flyttbare enheter, sier Morten Hopland.

Ingen oppsigelser

I.P. Huse har nå 115 ansatte.

– Vi har redusert bemanninga, men vi har ikke hatt oppsigelser. Reduksjonen har skjedd ved at noen har pensjonert seg og andre har sluttet. Vi har ikke ansatt nye etter dem. Vi er en liten bedrift i en liten kommune, og prøver å nedbemanne veldig forsiktig, sier Morten Hopland.

Kraftverk nytt marked

Kraftverk har de siste åra kommet inn som et nytt marked for I.P. Huse. I fjor ga denne virksomheten I.P. Huse 11–12 millioner kr i omsetning. I år ser Morten Hopland for seg en økning.

– Vi driver både med produksjon av nytt utstyr og servicearbeid for kraftverk. I sommerferien har vi nå en hovedaktivitet på servicearbeid. Det er gjerne midt på sommeren kraftverkene foretar overhalinger. Vi ser for oss en økning i omsetninga på dette markedet i år. Samtidig er vi litt forsiktig når vi går inn på nye markeder. Vi vil sørge for at vi gjør det på skikkelig vis, sier Morten Hopland.

– Dette markedet er en kjærkommen tilvekst til den tradisjonelle aktiviteten dere driver?

– Absolutt. Det gir oss et bein til å stå på, selv om det ikke er så stort. Det gir oss både erfaring og muligheter på et nytt marked, sier Morten Hopland, som tror dette kan bli større framover.

– Det er godt over tusen vannkraftturbiner i Norge. Det er klart at servicebehovet melder seg, sier Morten Hopland.

Blant de kraftverkene I.P. Huse har oppdrag på, er Røssåga i Nordland, som eies av Statkraft. Det er Voith som har kontrakten med Statkraft. I.P. Huse er leverandør til Voith.

Nordøyvegen

Nå er Morten Hopland opptatt av at Nordøyvegen blir realiserer, både for å sikre arbeidsplasser og tilgang til arbeidskraft.

– Det er vi helt avhengig av. Vi er bekymret for det som nå skjer, og ønsker at prosjektet skal komme på plass, sier Morten Hopland,

Med sine 115 ansatte er I.P. Huse ei hjørnesteinsbedrift i Sandøy. Foto: Oddbhørn Harnes