Når det grilles heime hos grillmester og altmuligmann Terje Tovan skal det gjøres skikkelig. Enten det ligger entrecôte eller grønnsaker på grillen. I disse dager lanserer moldenseren, som kanskje er best kjent fra lokalpolitikken, et helt nytt produkt: en trekullgrill av «høgeste kvalitet», ifølge han sjøl.

– Dette er et entusiast-produkt. Laga av og for folk som er lidenskapelig opptatt av grilling, sier Tovan, og viser ivrig fram det ferdige produktet.

Brann satte griller

Det hele starta for 12–13 år siden, forteller Tovan.

– Jeg hadde, nok noe lite gjennomtenkt, plassert grillen på en putekasse på verandaen. Jeg fyrte opp grillen og gikk inn for å kutte salat. Fra kjøkkenet kjente jeg lukta av noe svidd. På verandaen lå grillen nede i blomsterkassa som sto i fyr og flamme.

Siden den gang har grillentusiasten testa ut mange grillmodeller, men ikke en eneste en har levd opp til krava hans for trygghet, brukervennlighet og kvalitet.

– Jeg innså at en slik grill ville jeg aldri finne på markedet, sier Tovan.

Så da var det ikke annet å gjøre en å sette seg ved tegnebrettet og komme opp med løsningene sjøl.

10 år med utvikling

Og slik ble ideen til Berserk BBQ system til. I over 10 år har Tovan jobbet med å utvikle ideen. Resultatet er endelig klart og han har egenhendig utvikla to versjoner av en solid trekullgrill. Tovan har tenkt ut, tegna, finansiert og utvikla produktet sjøl.

–Berserk-navnet skal gi uttrykk for rå grillegenskaper. Men grilling handler mer enn alt om kontroll. Med denne grillen har du full kontroll, forteller han.

At Tovan kan mye om både grill og grilling er det liten tvil om. Men det er ikke så rart, ifølge han sjøl. 11 prototyper har Tovan fått fraktet til Norge fra fabrikken i Kina.

Målet har hele tiden vært å skape en kullgrill som er både enkel i bruk og med kvalitet som varer. Men det ble en lang prosess.

– Mange ganger har jeg trodd jeg var i mål. Men under testing dukket det stadig opp ting jeg ikke var helt fornøyd med, forteller Tovan.

Han kom til slutt i mål og viser fram grillen i Storgata under Moldejazz.

Sideprosjekt

Grill-prosjektet har hele vegen vært en sidegeskjeft. Men etter 3–4 år ble det alvor. Da nærma det seg grensa for hva han kunne investere uten at det produktet skulle gi avkastning.

– Da var det på tide å satse, sier han.

Kunnskapfra båtbyggeri har kommet godt med. Grillen er fullspekket med løsninger som Tovan sjøl har utviklet. Og Tovan virker ikke spesielt bekymret for hvordan lanseringen skal gå.

–Det er ikke en billig grill. Men til gjengjeld er det et kvalitetsprodukt som varer. Lenge. Det er ikke spart på noe. Og jeg er brennsikker på at dette er et unikt produkt folk vil bli fornøyd med, sier han.

Grillsesongen på hell

Første forsending til Norge skulle egentlig vært her i mai, men ble forsinket og er ventet neste uke.

– Litt ergerlig var det at vi gikk glipp av grillsesongen, sier han, og forteller at nå venter promotering av produktet og lansering i egen nettbutikk.

Vi spør om det for 10–12 år siden ikke hadde vært enklere å bytte til gassgrill, men det var aldri noe alternativ for Tovan,

– Det kan ikke kalles grilling om det ikke er på trekull, understreker han.