Det kunne ikke gartner Svein Haukebø vært mer enig i.

– Rosens kommune. Bare tenk på det. Alle kommer til å vite hvor det er med en gang, sier han.

Sjøl dro Haukebø en kval ut av fjorden for mange år siden, nå ønsker han kvalen ut av kommunevåpenet også.

– Det er på høg tid vi får bort kvalen. Det er vel ikke en eneste fiskebåt igjen i Molde, sier han.

Ikke «arbeiderpartirose»

Haukebø mener Sandefjord bør få ha kvalen sin i fred.

– Det er ingen som skjønner bæra av motivet i kommunevåpenet vi har nå, sier han.

Han lanserer rosebusk som et alternativ til nytt motiv.

– Gammeldagse buskeroser er det som er «Molderosen». De holder seg lenge, både utseendemessig og luktmessig. Vi skal ikke ha noe stilkrose slik som arbeiderpartiet, sier Haukebø.

Han forteller at han nylig var ute på Midsund og plantet roser der, og skryter av gode groforholdene for blomster både der og i Nesset.

– Roser er noe som favner om hele området vårt, ikke bare i Molde. Derfor er det et meget godt motiv. Det er viktig at alle føler de får være med, sier han.

Rosetårnet

Midt i Molde sentrum, rett ved minibanken hos DNB, er det nylig satt opp et rosetårn i stål. Her er det plantet roser som etter hvert skal vokse oppover langs tårnet. Håpet er at det om få år vil blomstre i hele konstruksjonen.

Knut Larsen, rådgiver park Molde kommune, sier at dette er en konstruksjon som er under utprøving, men dersom det fungerer godt kan det komme flere rosetårn.

– Vi har en flink håndverker i kommunen som har satt sammen denne stålkonstruksjonen. Vi får se om noen år hvordan det er blitt, sier han.

Sjøl om han ikke tørr love flere tårn før de ser hvordan det har gått med dette, er han trygg på at det vil fungere godt.

– Erfaring vi har høstet inn fra andre steder, både i inn- og utland viser at dette fungerer. Jeg er trygg på at rosetårnet bli fint, sier han.

Applauderer rosetårnet

Svein Haukebø håper rosetårnet kan være starten noe bra for Molde by.

– Det er altfor lite roser i byen til at vi kalles rosenes by. Det er ikke engang halvparten så mye som det burde vært, sier han og legger til:

– Det burde vært ulovlig å feie bort roseblader fra gatene. Det skulle vært så mye roser i byen at folk vasset i kronblader.

Gartneren mener det må tenkes stort dersom man virkelig skal være rosene by.

– Det er nok roser først når noen som kjører gjennom byen for første gang bare må fortelle vennene sine at «dæven der var det mye roser».

ROSE-TÅRN: I Molde sent­rum, rett ved mi­ni­ban­ken hos DNB, står det nye rose­tår­net. Foto: Håkon Meisingset Solheim
TRYGG: Knut Larsen er trygg på at rose­tår­net bli fint. Foto: Bjørn Brunvoll