NORDRE BJØRNSUND: Det koker på Bjørnsund om dagen. Et kortreist ferieparadis med sjarm og særpreg i bøtter og spann. Vi ble med «Øybjørn» til Hammarøya på onsdag. Derfra kan man gå til fyret og videre til Nordre Bjørnsund, der det er flest feriegjester på besøk. Man kan også sitte på med båten videre til Søre Bjørnsund etter et landligge på halvannen time. Perfekt for øyhopping, med andre ord.

Bortreist opplevelse

På Hammarøya gikk vi oss på et ektepar fra den andre siden av jordkloden. Lynda og Phil Christison fra havnebyen Nelson på Sørøya, New Zeland. De ruslet rundt på hvit kalkstein på Bjørnsund og snuste inn den spesielle atmosfæren.

– Det går ikke an å komme stort lenger hjemmefra enn dette. Likevel føles det veldig nært hjemme. Det er lite folk, det er fjorder og fjell, det er reint og fint og det åpenbart at fiskeri er sentralt. Vi elsker dette. Derfor blir vi her på Bjørnsund et par dager, før vi seiler videre til Kristiansund. Vi har bare vært i Norge i fem dager, sier ekteparet.

I samme båt

De er bokstavelig talt i samme båt. Seilbåten Windora. Dette er boligen deres. Lynda og Phil lever et usedvanlig liv. De har fulgt drømmen og gitt blaffen i den normale tilværelsen. De er jordomseilere. Og har vært det i flere år.

– Vi er faktisk ute på vår andre jordomseiling. Første gangen var vi også ute i flere år, da våre to sønner bare var guttunger. Vi solgte hus og kjøpte båt. En total omprioritering, sier Lynda til Romsdals Budstikke.

En slik reise kan høres ut som den ultimate test for et ekteskap. Men her rusler de altså rundt på Hammarøya hånd i hånd. Cirka 17.700 kilometer fra hjemme.

Lenge igjen

– Lynda begynner å merke det litt nå. Hun begynner å lengte tilbake til et liv på fastlandet igjen. Men det vil ta to-tre år før vi er hjemme igjen, skratter Phil.

De skal hjem til New Zealand før det, for den ene sønnen skal gifte seg. Men da skal de ta fly. Vi spør ekteparet om hvor de har vært hen så langt på sin ferd.

– Først seilte vi fra New Zealand til Fransk Polynesia. Så satte vi kursen over Stillehavet mot Sør-Amerika, nærmere bestemt Chile. Så Kapp Horn, Falklandøyene, Sør-Georgia og over til Cape Town og deretter Namibia. Videre til Azorene og over til Karibia. Deretter til Irland. Vi har krysset Atlanteren tre ganger på ett år. Ganske ekstremt, fastslår Phil.

– Men samtidig er hver dag et eventyr når man lever som vi gjør, skyter kona inn.

De har også krysset Stillehavet tre ganger, men det inkluderer den første seilasen for noen år siden. Paret leier ut huset og et par andre eiendommer. Så lever de livet på bøljan blå og opplever mye av det jordkloden har å by på. Mest av alt hav.

– Når vi skal hjem til New Zealand igjen skal vi krysse Atlanteren og seile til Nova Scotia, deretter sørover langs østkysten på USA, så må vi seile gjennom Panamakanalen, forklarer Lynda.

Men før det skal de nyte norskekysten. De vurderer en tur innom Molde og så er planen å seile inn Geirangerfjorden. Ekteparet tar det som det kommer. Bjørnsund fikk dem til å ankre opp.

– Bjørnsund er noen veldig fascinerende øyer. Her er det mye tradisjon og historie. Det er veldig vakkert her. Veldig fredelig, men samtidig mange folk som nyter sommeren her. Vi falt for dette stedet. Det minner meg om New Zealand, gjentar Phil Christison.