- Dette er nok den 300. turen med zipline i dag, sier Trygve Hirsch, før han og to av barna hans sender et tredje barn, Ludvik, ned taubanen som har vært montert like vel parkeringsplassen i Skorgedalen hele dagen. Hirsch driver firmaet Klatretreet. Det startet han med etter at han hadde hatt Oslo treklatreklubb ei stund og opplevde at mange ville leie inn til barnebursdager og festivaler.

– Tanken er å få flere barn til å være ute og leke. Her er det naturnære, miljøvennlige installasjoner der man leker på egne premisser.

Ingen konkurranse

Før på dagen har til sammen 60 barn vært oppe og klatret i tre, prøvd zipline eller slakkline. Nå er siste pulje på plass. De skal først klatre i trær – og så sove i dem! Hirsch var også på festivalen i fjor. Da var det et regnvær uten sidestykke gjennom telt i tre-natta.

– Nå fortjener de godt vær, sier han. Og det har slått til så så det holder, der kveldssola nærmest lyser om kapp med opp barna oppe i trærna.

– Å være ute i naturen gjør godt for både voksne og barn. Etter ei stund ute er det sjeldent det er mye sutring og kjefting, sier han.

– Det viktige her er at det er ikke noe konkurranse, bare lek, glede og bevegelse på egne premisser, sier han, som har bakgrunn som sykepleier med friluftslivutdannelse.

– Om barna klatrer mer i trær etter dette er en annen sak, men de har det i alle fall fint når de er her.

Forventer ikke søvn

– Dette er en kjekk barneaktivitet, sier pappa Anders Baastad Nord, mens han sikrer dattera Olea (8) som har kommet seg helt til topps i treet.

– Det var barna som leste programmet og ville prøve å sove i trær, sier Rigmor Gjerde Nerland, mens sønnen Ask (9) er i full sving på slakklina med nye venner.

– Jeg har ikke så veldig høye forventninger til å få sove så mye, ler hun.

Karen (9,5) fra Bergen tester ut en etasjehengekøye like ved.

– Jeg har sovet i sovepose før, men aldri i et tre i et flygende telt, sier hun.

Flygende telt

Etter et par timers lek, skal teltplassene fordeles. Wilma, Jonathan og Theodor Ekroll fra Skåla får plass i ett av de litt UFO-lignende teltetene som henger halvannen meter over bakken.

– Vi pleier å være med på noe under fjellfestivalen hvert år og å få sove i trær blir jo ekstra artig da, sier mamma Helene.

Sov til sola sto opp

Dagen etter spør vi på melding hvordan natta har vært.

– Det var veldig behagelig å sove i teltene og vi sov godt til sola sto opp. En fin opplevelse både å sove der og få oppleve soloppgangen en tidlig morgen, skriver Helene Reistad Ekroll.

Også Vistdalen-gjengen opplyser om ei god natt i treet:

– Det tok ei stund å rose seg, for det var spennende for fire barn å sove på samme gyngende underlag. Men når alle hadde sovnet var det ro til vi våknet av sola, skriver Rigmor Gjerde Nerland, som var på tur med barna Amanda, Ask, Brage og vennen deres Emil Leander.

– Brage er nå mest opptatt av om vi kan feste liner og zipline hjemme også!