Eldgamle vannledninger som lekker og sprekker oppe i dagen byttes nå ut med et ledningssystem i bakken.

Kraftverket på Istad oppgraderes etter alle kunstens regler. 100-åringen Istad Kraft har tidligere pusset opp anlegget for godt over 100 millioner kroner, og nå tas det nye krafttak for å modernisere og effektivisere.

I full gang allerede

Anleggsmaskiner fra Samuelsen Maskin er i full gang med arbeidet med å fjerne de skjemmende rørgatene oppe ved utfartsmålet Silsetvatnet, som nesten er fullstendig nedtappet. Produksjonssjef Geir Blakstad i Istad Kraft har aldri sett Silsetvatnet så nedtappet før. Det ser snodig ut.

– Silsetvatnet har vært rehabilitert og utbygd flere ganger. Nå er vannstanden ekstremt lav, noe som er helt nødvendig for å få til en komplett rehabilitering av rørsystemet. Det er snart 50 år siden det gamle trerøret ble lagt oppå bakken, nå lekker og sprekker det flere steder. Røret har gjort sitt, enkelt og greit, sier Blakstad til Romsdals Budstikke.

Nedgravd glassfiberrør

I stedet for et skjemmende trerør oppe i dagen graver Samuelsen Maskin ned et glassfiberrør like ved dagens rørgate. Dette røret er også noe større enn trerøret. Det er snakk om en rørgate på rundt 550 meter som skal skiftes ut. Istad Kraft bruker totalt rundt 18 millioner kroner på denne oppgraderingen. Dette inklusiv andre arbeider, som nytt inntak.

Ferdselshinder

– Det er flere fordeler ved å gjøre dette. Det gamle trerøret er jo et ferdselshinder for både dyr og mennesker. Ikke ser det spesielt fint ut, heller. Nå blir ikke røret visende lenger. Og behovet for vedlikehold blir redusert betraktelig. Falltapet blir også redusert. Dette er et veldig godt prosjekt, sier Geir Blakstad.

Rørsystemet ligger i både Gjemnes kommune og Molde kommune. Man kjører Grøndalsvegen for å komme dit. Dette er et vakkert område med flere hytter. Vegen er et samarbeid mellom Istad Kraft og lokale grunneiere.

Planen er at Istad Kraft skal ha ordinær drift på det «nye» kraftanlegget i begynnelsen av november. Det kan bli en utfordring å fylle opp Silsetvatnet igjen. Det avhenger av om det blir mye regn i høst eller ei. Det er nå fiskeforbud i Silsetvatnet på grunn av ekstraordinær nedtapping.

– Det er ikke sånn vi ønsker at Silsetvatnet skal være, men av og til må man bare gjøre helt nødvendig vedlikehold. En nedtappet kraftverkdam er aldri spesielt vakker, det er ikke noe vi gjør hvert år. Men snart er alt i orden igjen, og vi får et mye bedre og mer moderne kraftverk, forsikrer produksjonssjef Geir Blakstad.

Resirkulering på Skaret

Kraftverket på Istad benytter vann fra Istadvassdraget, som består av Silsetvatnet, Oltervatnet, Trollvatnet og Høljene. Vannet føres ned til tre kraftstasjoner: Grønnedal, Langli og Istad. Siden vannet passerer gjennom alle kraftstasjonene betyr det at samme vannet brukes til å lage strøm tre ganger. Istad kraftstasjon har vært i drift helt siden 1919.

PS! De kreosotimpregnerte rørplankene som nå skal rives og fjernes, blir ikke borte for godt. Materialet skal brukes til å bygge nytt tilløp i de minste hoppbakkene, får vi opplyst.

Produksjonssjef Geir Blakstad tror aldri han har sett Silsetvatnet så nedtappet før. Foto: Eirik Heen
550 meter med gamle trerør ble for 50 år siden lagt oppå bakken. Nå skal dette fjernes. Foto: Eirik Heen