Molde-regionen havnet nederst på lista som viser utviklingen i antall arbeidsplasser i fjor. Totalt endte Molde-regionen på minus 63 arbeidsplasser. Molde alene fikk en bitte liten økning i antall arbeidsplasser. Veksten var på seks arbeidsplasser. Molde kommune sto for hele veksten.

Tallene kommer fram av halvårsrapporten som prosjektleder Oddbjørn Vassli i regional- og næringsavdelingen i fylkeskommunen har laget.

Oversikten viser at vinneren i arbeidsplasser i 2017 var Kristiansund-regionen med 335 flere arbeidsplasser. Ålesunds-regionen fikk i fjor 228 flere arbeidsplasser. Søre Sunnmøre-regionen 34 flere arbeidsplasser, mens Molderegionen, som omfatter Molde og sju av nabokommunene, hadde nedgang på 63 arbeidsplasser.

Fra nedgang til oppgang

Ordfører Torgeir Dahl, som også er leder av Romsdal regionråd, ser likevel at omslaget kommer. Nedgangen i arbeidsplasser i Molde-regionen har stanset og blitt avløst av oppgang.

– Molde-regionen ble hardt truffet av nedturen i oljesektoren. I løpet av et par års tid, i 2015 og 2016, forsvant så mange som 1.100 arbeidsplasser fra Molde-regionen. Det merktes. Vi ser det på folketallene også. Når vi i 2017 fikk en liten vekst på seks arbeidsplasser, er det et positivt tegn på at vi ser et omslag i aktiviteten og jobbskapingen, sier Torgeir Dahl.

Utviklingen på arbeidsmarkedet følges også av Statistisk sentralbyrå. I første kvartal i år ble det registrert 17.049 nye foretak i hele landet. Veksten skjer ved at det etableres flere aksjeselskap, mens antall enkeltpersonforetak går ned.

Tilbake på vekstsporet

Statistisk sentralbyrå har også en oversikt over antall bedrifter i kommunene. For Moldes vedkommende kom det en kraftig økning i antall bedrifter fra 2012 til 2013. I løpet av det året fikk Molde 124 flere bedrifter. Deretter flatet det ut. Fra ett år til det neste har Molde hatt en tilvekst av bedrifter på mellom 30 og 50.

Men i år er Molde tilbake på vekstsporet. I 2018 er det registrert 2.700 bedrifter i Molde. Det er 63 flere enn for ett år siden.

Også tall for hele Møre og Romsdal over nye foretak som er registrert, underbygger utviklingen. I 2018 blir det flere jobber i dette fylket enn på flere år.

– Hvor kommer veksten i arbeidsplasser i Molde-regionen?

– Mitt inntrykk er at veksten kommer i avleggere fra eksisterende bedrifter. Vi ser også at det dannes nye miljøer og lages nye nettverk som fører til at det blir flere jobber. Næringslivet i Molde-regionen ønsker å ta posisjoner innafor nye næringer, eksempelvis logistikk og sjømat, sier Dahl.

Slik har utviklingen i antall bedrifter i Molde vært:

Molde kommune fikk flere ansatte i 2017, og sto for hele veksten i antall nye stillinger i Molde. Også Kristiansund kommune og Ålesund kommune ansatte flere personer i fjor. Foto: Kristian Havnes Klemetzen