– Helt stuerein blir Melgaard aldri.  Men hans Pink Panther-serie er av det mindre røffe slaget, sier Petter Haakon Pettersson.

For første gang skal bosatte Bjarne Melgaards verk stilles ut i Molde. Riktig nok er det grafiske arbeid. Men Petter Haakon Pettersson er godt fornøyd med å ha fått hele Pink Panther-serien til en av landets mest kjente samtidskunstnere i hus i Øvre veg.

– Dette er grafiske arbeid laget i perioden 2012 – 2014. Panteren var et sentralt tema på Melgaards kritikerroste utstilling Ignorant Transparencies på Gavin Brown Enterprises, New York i 2013, forteller Pettersson, som har får vise verkene gjennom et samarbeid med en av Melgaards produsenter.

– Vi har solgt tre malerier av Melgaard opp gjennom åra. Men grafikken ligger selvsagt på et helt annet prisnivå, i denne utstillingen mellom 8.000 og 10.000 kroner uten ramme, sier Pettersson.

Det seksuelle tonet ned

Pettersson forteller at serien kommer i et relativt lavt opplag på 150.

– Til sammenlikning har Pushwagner et dobbelt så stort opplag, så jeg vil si det er mye kunst for pengene, mener han.

– Hvordan tror du interessen for Melgaard er blant romsdalingene?

– Den håper og tror jeg er stor. Jeg har allerede hatt folk innom, før bildene er kommet på vegg og utstillingen åpnet, sier Pettersson.

– Han er jo en kontroversiell kunstner?

– Ja, og helt stuerein blir jo Melgaard aldri. Men i denne serien er det seksuelle og det røffe mer nedtonet. Her graver han i eget liv, og peker tilbake på ungdommen, og sin store fascinasjon for tegneseriefiguren. Han har uttalt at han bruker panteren som et slags alter ego. Man kan se at det lengselsfulle går igjen, kanskje etter et ufullendt sosialt og intimt liv, sier Pettersson.

Nye verk av Ragnhild Søvik

I tillegg til Melgaard, kan Pettersson by på en vegg med malerier av Roy Dahl – blant dem tre nye skipsmalerier – samt flere nye verk av Ragnhild Søvik, som ikke har vært på vegg tidligere.

– Søvik er fortsatt en av våre mest populære og etterspurte kunstnere, sier Pettersson, som også vil vise urban grafikk fra signaturen Elliot – til priser fra 4.000 kroner.

Litterært pusterom i galleriet

I jazzfestival-uka lanserer Maerz Contemporary også sitt nye konsept Litterært pusterom.

– Programposten er som et bokbad å betrakte, og det er en stor glede å fortelle at Arne Ruset, Bjørn Vatne og Endre Ruset alle har sagt seg villige til å være deltakere på de første programmene, sier Pettersson.

Tirsdag 17.juli klokken 19.00 møtes far og sønn, Arne og Endre Ruset, til en uforpliktende samtale om litteratur.

Onsdag 18.juli klokken 19.00: møter Endre Ruset forfatter Bjørn Vatne til samtale.

– Vi har planer om en tredje programpost mandag 16. juli også, som vil bli annonsert seinere, sier Pettersson, og legger til at søndag 15.juli klokken 21.00 byr på en minikonsert med sønnen Samuel Pettersson med tittelen «Soundtrack til en dystopisk realitet», med noe eget materiale og noe cover.

Bokbadene koster 100 kroner, mens det er fri inngang til utstillingen, som blir stående ut sommeren.

HVA: Pink Panther -

Bjarne Melgaard

TID OG STED:

Åpner lørdag 14. juli kl. 12.00

hos Galleri Maerz i Øvre veg

Ragnhild Søvik med åtte nye verk. Foto: Vera Henriksen