MOLDE: NVE ga nylig Statnett tillatelse til å legge ned reservekraftverket på Nyhamna. NVE viser i tillatelsen til at formålet med etableringa av reservekraftverket var at det skulle være et virkemiddel for å håndtere svært anstrengte kraftsituasjoner, så lenge kraftsituasjonen i Midt-Norge tilsa dette.

– Etter at linja Ørskog-Sogndal ble satt i drift 6. desember 2016 vurderer NVE at reservekraftverket ikke lenger er nødvendig for anstrengte kraftsituasjoner eller som regional driftsreserve, sier NVE.

– Hva er din kommentar til at NVE har sagt ja til nedlegging av reservekraftverket, Jon Aasen?

– Når Gassco som operatør på Nyhamna ikke protesterer, skal ikke jeg gjøre det. Reservekraftverket er uansett reservekraft. Det er ikke det som skal sikre strømforsyninga til Nyhamna. Når Statnett har bestemt seg for å selge reservekraftverket, er i det i og for seg greit. Det var en helt annen kraftsituasjon på Nyhamna da reservekraftverket der ble bygd. Vi har fått linjeforsterkninger og den nye kraftlinja Ørskog-Sogndal, sier Jon Aasen.

Vil ha Ørskog-Nyhamna

Han har tidligere gått inn for at Nyhamna skal sikres tosidig kraftforsyning med ei ny linje fra Ørskog til Nyhamna, med sjøkabel fra Fiksdal til Gossen.

– Jeg mener fortsatt det ville være det rette. Nyhamna og Romsdalshalvøya bør ha forsyning fra Ørskog med sjøkabel over fjorden. Da ville vi få ringen. Jeg kommer til å mene at dette er den rette løsninga, uansett hva Statnett mener. Den vil sikre Romsdalshalvøya strømforsyning. Linja mellom Viklandet og Nyhamna har falt ut mange ganger. Med ringen ville både Nyhamna og Romsdalshalvøya være sikret, sier Jon Aasen.

Løsninga han går inn for er identisk med den Statnett opprinnelig planla for rundt 15 år siden i forbindelse med etableringa av Ormen Lange-anlegget på Nyhamna. Statnett ville ha et såkalt anleggsbidrag fra Ormen Lange-lisensen for å bygge ut det som ble kalt ringen, med linja fra Ørskog til Nyhamna. Det ble ikke enighet mellom Ormen Lange-lisensen og Statnett. Dermed ble den såkalte ringen droppet-

Valgt bort av Statnett

Statnett utredet for et par år siden tre trasealternativ for tosidig strømforsyning til Nyhamna: Viklandet-Nyhamna, Isfjorden-Nyhamna og Ørskog-Nyhamna. Det sistnevnte alternativet innebærer luftlinje fra Ørskog til Fiksdal på 19 kilometer og sjøkabel fra Fiksdal til Nyhamna på knapt 30 kilometer.

– Statnett valgte bort Ørskog-Nyhamna-alternativet, og gikk i stedet for Isjorden-Nyhamna?

– Ja, jeg er klar over det. Men jeg er litt usikker på om jeg tror på denne løsninga. En kan bare tenke på arealkravet en får gjennom Fræna. Jeg tror ikke det blir bare enkelt å få aksept for det. I verste fall er dette alternativet bare å kaste bort tiden. Det vil kreve kolossalt med areal om en skal ha tosidig forsyning med linjer gjennom Fræna, sier Jon Aasen.

Statnett beregnet i sin utredning investeringskostnaden for Ørskog-Nyhamna til 1.950 millioner kr, Viklandet i Sunndal-Nyhamna til 1.810 millioner kr og Isfjorden-Nyhamna til 1.520 millioner kr.

Faren for kraftkrise over

Jon Aasen er samtidig klar på at faren for ei kraftkrise i Møre og Romsdal nå er over.

– Vi har fått linja Ørskog-Sogndal. Det eneste som kan gi ei kraftkrise er hvis en får ei krise i hele forsyningsområdet. Da snakker vi om tomme magasin. Et fylke som produserer bare halvparten av strømforbruket sitt, og er helt avhengig av import, vil alltid være sårbart, sier Jon Aasen.

– Kunne ha ventet

Leder Bengt Endreseth i Energiregion Møre i Møre og Romsdal fylkeskommune mener Statnett kunne avventet en nedlegging av reservekraftverket på Nyhamna til en hadde foretatt et konseptvalg for en backup når linja mellom Viklandet og Nyhamna faller ut.

– Vi har fått Norges gjennom tidene største kraftlinjeprosjekt til 5,5 milliarder kr mellom Sogndal og Ørskog ferdigstilt. Den er på plass. Derfor mener Statnett vi ikke trenger reservekraftverket. Vi synes fortsatt at en skulle avvente en nedlegging av reservekraftverket. Hvis en nå tar ned reservekraftverket, har vi ikke noen reserveløsning, sier Bengt Endreseth.

Her er alternativene Statnett utredet, med Ørskog-Nyhamna til venstre på kartet. Foto: Illustrasjon: Statnett
Bengt Endreseth i Energiregion Møre. Foto: Bjørn Brunvoll