Forholdet mellom fylkeslederen i Fremskrittspartiet, Frank Sve, og Høyres Torgeir Dahl er iskaldt. I et leserinnlegg som først ble sendt til Tidens Krav og Sunnmørsposten, tar Frank Sve et knallhardt oppgjør med måten Høyre driver politikk på. Sve angriper fylkespolitiker og Molde-ordfører Torgeir Dahl for å ta alle midler i bruk for å få stoppet andre meninger om vegkryssing av Romsdalsfjorden.

Ap kryper ned i bukselomma

«At hele Kristiansund og Ålesund, Nordmøre og Sunnmøre skulle bli skvisa av AP ved at dei kryp i bukselommene til Torgeir Dahl sitt Høyre, er utenkelig, men i så fall dette skulle skje, ein fantastisk gavepakke for dei andre partia her i fylket», skriver Sve i innlegget.

Ville ikke fotograferes i lag

Etter det Romsdals Budstikke forstår, tilspisset situasjonen seg både under samlingen i fylkestinget 18. og 19. juni i Ålesund og under møtet i fylkesutvalget i Molde i mai.

– Torgeir Dahl nekta å stå ved siden av meg på bilde utafor rom 700 på fylkeshuset. Vi i Frp-gruppa opplevde det samme i fylkestinget. Vi opplevde å bli behandlet som luft av Høyre. Det er helt utrolig, sjøl om vi er uenig i ei vegsak. Er det sånn Høyre ønsker å drive politikk? Noe av det jeg har satt stor pris på i fylkestinget er at vi kan være uenig i konkrete saker, men så kan vi møtes over et glass vin om kvelden og være gode venner. Høyres måte å være på overfor Fremskrittspartiet, er helt uhørt. Jeg finner meg ikke i at jeg og Fremskrittspartiet skal bli behandlet som luft, sier Frank Sve til Romsdals Budstikke.

– Er det politikeren Torgeir Dahl eller Molde du har så sterkt imot?

– Definitivt ikke Molde. Molde er en fin plass. Jeg vil at Molde skal utvikle seg. Men spillet som foregår i Møre og Romsdal liker jeg svært dårlig. Både Torgeir Dahl og fylkesordfører Jon Aasen kjører en kamp mot alle som har ei anna mening enn dem om fjordkryssingen. De er ikke interessert i å høre et komma fra verken sunnmøringene eller nordmøringene.

– I leserinnlegget ditt skriver du at Arbeiderpartiet sammen med Høyre skal sørge for at resten av fylket betaler for byutviklingen i Molde, vegsystema gjennom Molde og for at Molde skal bli den nye regionhovedstaden på bekostning av Ålesund og Kristiansund. Hva ligger i dette?

– Vi hører veldig mye om hva som foregår. Jon Aasen skal som fylkesordfører vise raushet og være med å fordele ting til hele fylket. Når jeg skriver det jeg gjør, er det fordi etter planene om fjordkryssingen og E39 gjennom Molde, så vil både Sunnmøre og Nordmøre være med å betale bompenger og dermed øke Moldes verdi. Det er overhodet ingen vilje til å lytte til andre meninger, sier Sve.

– Kan leserinnlegget ditt oppfattes som at du forsøker å mobilisere Kristiansund og Ålesund mot Molde?

– Nei, både Kristiansund og Molde og Ålesund er en del av dette fylket. Poenget mitt er at da må både fylkesordfører Aasen og Torgeir Dahl og jeg lytte til innbyggerne i hele fylket. Vi kan ikke ha det sånn at enkelte fører en kamp mot alle som har andre meninger. I denne saka har det blitt personlig. Jeg får støyten på vegne av Fremskrittspartiet.

– Du har fortalt at fylkeslederen i Høyre, Dag Ove Tennfjord, ringte deg for å be deg dempe deg?

– Ja, det er første gangen siden jeg begynte i politikken at en fylkesleder i et annet parti ringer meg og prøver å stille et slags ultimatum. Tennfjord sa at jeg måtte huske på at Fremskrittspartiet trenger gode venner etter valget neste år. Jeg reagerer på det. Ingen klarer å stoppe meg til taushet. Det blir som å stikke hånda inn i kjeften på en klapperslange og håpe at den ikke biter, sier Frank Sve.

– Betyr dette at det er over og ut for samarbeidet i fylkespolitikken mellom Høyre og Fremskrittspartiet?

– Jeg håper ikke det. Men noen i Høyre må ta en timeout og tenke over hvordan de vil drive politikk. Høyre må slutte å være så høy og mørk at partiet ikke ser andre. Jeg vil at ting gjøres på en ryddig måte. Vi skal kunne være saklig uenig, men akseptere hverandre. Jeg har et utmerket samarbeid med gruppeleder Charles Tøsse. Jeg håper han ikke forlater fylkespolitikken fordi han ble presset ut. Det vet jeg ikke, sier Sve.

– Ap og Høyre trikser

Han reagerer også på at Høyre og Arbeiderpartiet har snakket sammen om et mulig samarbeid ved konstitueringen av fylkestinget etter valget neste høst.

– Vi forventer at Høyre ikke blir et Arbeiderparti-light. Det kan fort bli sånn at Fremskrittspartiet og Senterpartiet blir de to største partiene etter valget. Skal da Arbeiderpartiet og Høyre trikse det til for å holde andre parti unna? I så fall er det ikke mye demokratiske prinsipp som gjelder, eller respekt for velgerne, sier Sve og mener velgerne skal avgjøre hvem som skal styre fylket.

Sjukehus ikke for enhver pris

I leserinnlegget kommenterer Frank Sve også det nye fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal. Han advarer mot at alt samles i Molde.

– Har Ålesund grunn til å frykte for Ålesund sjukehus?

– Ja, det mener jeg oppriktig. Når vi ser utfordringsbildet og hvordan kostnadene øker, vil det gå ut over de andre sjukehusa i fylket. Vi i Frp har stått hundre prosent bak Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Anbudskonkurransen burde aldri blitt avlyst. Fellessjukehuset på Hjelset kommer, men ikke for enhver pris. En milliard kroner mer til sjukehuset er ikke aktuelt. Da setter du sjukehusa i Ålesund, Volda og Kristiansund i spill, mener Sve og minner igjen om at det store fjordkryssingsprosjektet som går via Molde, vil bli så kostbart at det vil gå ut over alle andre prosjekt i dette fylket.

– I den konteksten er Ålesund sjukehus under press, sier Frank Sve.