– Oppfordringen jeg fikk fra yngste sønnen vår, Tinus, da jeg skulle møte Romsdals Budstikke, var: «Mamma, husk å si at Måndalen er verdens finaste bygd», ler Hanne Vaksvik Hustad.

Hanne (43) er en av ildsjelene i Måndalen. Hun bruker mye tid på at barn og ungdom skal ha et friidrettstilbud. Og så er hun stabil lærer ved Måndalen skole. 17. mai bidro hun også til at det hørtes korpsmusikk.

– Overlatt til oss sjøl

Nettopp skole blir raskt tema.

– Hele bygda har ventet og ventet på at kommunen skulle bygge ny skole. Politikerne har lovet at det er Måndalen sin tur, men så dukker det alltid opp ett eller annet; penger, debatt om skolestruktur. Vi venter fortsatt. Folk i bygda føler seg urimelig behandla av Rauma kommune. Vi blir på mange måter tatt for gitt og overlatt til oss sjøl. Sånt skaper frustrasjon, forklarer Hanne.

Har pusset opp sjøl

Vi sitter på gamle trebenker utafor Måndalen skole. Skolen bærer preg av å ha gått ut på dato. Uteområdet er ikke stelt. Innvendig er det ikke 2018-stil over skolebygget.

– Vi har ordna og malt klasserommene sjøl; elevene og vi lærerne. Det er vel ikke sånn det skal være? spør Hanne.

Framtida for Måndalen skole opptar måndalingene.

– I Måndalen, som i andre bygder, er skolen samlingspunkt, ikke bare for å gi lærdom, men et møtested for ulike arrangement. Folk flytter heller ikke til ei bygd der de se at skolen er trua av nedlegging. For bedriftene i bygda er skolen viktig for å få tilgang til arbeidskraft, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNART NY SKOLE? – Aller viktigst er å få bygget ny skole i Måndalen. Hvor skolen bygges, er det delte meninger om, sier Hanne Vaksvik Hustad. Foto: Richard Nergaard

Skolen i Måndalen har 100 elever, fordelt fra 1. til 10. trinn.

– Heldigvis ser det ut til at elevtallet øker kommende skoleår. Det er et tegn på at unge familier trives her.

– Hvor skal en ny skole bygges?

– Det er det delte meninger om. Hadde jeg fått bygget skolen, ville jeg hatt den nær idrettsplassen, i Vemora-området. Der er det nært til innendørshallen, stadion, fotballbane, tennisbane og turområdet inn i Volladalen. Men jeg tror mange først og fremst er opptatt av at Måndalen får ny skole. Plasseringen har andreprioritet.

– Ikke vanskelig å be

Når Hanne Vaksvik Hustad ser ut over bygda, kommer lovordene om folks positivitet og evne til å få ordnet ting.

– Overalt møter jeg positive folk. De er engasjert i bygda. Når vi vil noe, får vi det til. Ungdomslaget har pusset opp og stelt ungdomshuset fint. Jeger- og fiskerforeningea har ordnet to hytter til utleie. Miljøet rundt idrettsplassen stiller opp og jobber dugnad. Folk er positive når vi spør. Bedriftene sponser. Det er ikke vanskelig å få til noe i Måndalen, utenom skolen, da, sier hun.

Ungdommene er framtida for bygda, poengterer Hanne. Derfor vil hun at ungdom som bor i bygdene utenfor Åndalsnes skal ha like mye fritid som dem nær sentrum.

– Tenk deg at det hadde blitt bare én ungdomsskole i Rauma. Det ville blitt lang skoleveg for elever som bor lengst unna Åndalsnes, for eksempel i Hjelvik eller på Mittet. Da ville ungdom på Åndalsnes fått en til to timer mer fritid hver dag. Det er urettferdig overfor ungdommene, mener Hanne Vaksvik Hustad.

– Jeg er absolutt ikke imot at det skal gjøres fint i sentrum av Åndalsnes, for vi trenger et godt kommunesentrum. Men Rauma kommune må passe på så vi opplever at vi er en samla kommune. Mange i Måndalen føler på at vi får ikke mye hjelp fra kommunen, sier Hanne.