MOLDE : – Hva om vi snudde fra «kunst som gir inspirasjon til leik» (arbeidsbeskrivelsen for kunstkonkurransen på Torget, journ. anm.) til «leik som gir inspirasjon til kunst»? spør tobarnsfar og moldepatriot Rune Oshaug Aasen.

– Sjøfronten vil gi et fantastisk løft for byen, men innholdet må også gi de yngste gleden av å bruke byen! sier han til Romsdals Budstikke.

– Har ikke råd til å la være

Mens debatten om innholdet på det nye Torget har vært nærmest fraværende i politiske utvalg, går den fortsatt for fullt i sosiale medier.

Nå ber en gruppe foreldre kommunen innse at Molde ikke har råd til å la være å fylle Torget med flere leikemuligheter.

– Butikkene i sentrum får en stadig sterkere konkurranse fra netthandelen. De må derfor tilby opplevelser for å få barnefamilier til å bruke byen. I dag er vi raske til å dra heim igjen, der vi har leikeplasser i nabolaget og på skolene våre, sier Aasen.

– Der det er barn, vil det være både foreldre og besteforeldre, noe som vil føre til et levende og attraktivt sentrum.

Fikk kritikk for lite involvering

På et idémøte i regi av Molde Næringsforum 8. desember i fjor fikk kommunen kritikk for den lukkete planleggingsprosessen for Torget.

Etter innspill fra bl.a. Moldejazz, byttet kunstskulpturen på Torget plass, men innholdet var mye det samme:

En skulptur som «skal inspirere til leik», med vann, trær, benker, blomsterbed og mye kostbar rød granitt, slik som på rådhusplassen .

Prosjektleder Kjersti Hasselø i fylkeskommunens byutviklingsprosjekt «Byen som regional motor» ba i Romsdals Budstikke etterpå kommunen om å involvere brukergruppene for å skape et bedre torg.

– Blir proffe på nettshopping

Foreldrene ber nå planleggerne i kommunen sette seg inn i hverdagen for barnefamiliene:

– Jeg må innrømme at jeg aldri tenke på dette før jeg fikk barn sjøl, men nå er det et «slit» å være i sentrum! Det er bare å gjøre noen kjappe ærend, og så komme seg heim, sier småbarnsmora Eva Kvendbø.

– Det er ingen steder å være hvor vi kan la barna leike litt og sjøl senke skuldrene. Da kunne byturen blitt lengre og vi fått byttet på å gjøre flere ærender, påpeker Kvendbø og mannen Tor Erling Vassrusten.

– Slik dagens sentrum er, blir man proff på å handle på internett, slår Heidi Sævrøy fast.

– Ungene vil heim

De viser til at biblioteket er flott, men at det skulle vært noe utendørs når det kribler for mye i små barnekropper.

I sentrum i dag er det kun steinen utenfor Ark, som er for nær trafikken til at den blir et samlingssted, og brannbilen hos Tesalongen å leike med.

– Ungene liker «Fole Godt», men etter det, vil de bare heim. Ungene sier faktisk «Nei, vi vil ikke til byen», forteller Siv Karin Herigstad.

– Det er flott at byen har åpent til kl. 18.00 på hverdager nå, men hva skal vi gjøre på? spør tobarnsmor Herigstad.

Advarer mot butikkdød

Foreldrene advarer mot at kjøpesentre får monopol på leik.

– Ungene vil heller på Roseby, for der vet de at det er noe å leike med. Det bør Molde sentrum ta på alvor, sier Aasen.

De viser til at med flere barn kan det bli 5–10 år der det er et «ork» å ta med barna til byen.

– De lærer rett og slett ikke å bruke byen sin. Det er veldig synd for Molde, sier foreldrene.

Flere reagerer på at kommunen bruker bidraget fra Teoball barnehage til leikeapparat på Torget til kunst i stål og stein.

– Jeg kan lite om både kunst og lekeplasser, så jeg skal ikke mene noe om det forslaget som ble valgt, men jeg har til gode å se leikeapparat utført i sin helhet i stål og stein, sier Aasen.

Langt for små føtter

De gleder seg over at det bygges ny leikepark foran Brunvoll, men mener det ikke nok.

– Det er kjempeflott, men den ligger et stykke fra Torget. Det er små barneføtter som skal gå dit. De har gjerne gått fra parkeringstunnelen allerede, sier Aasen.

– Ja, takk, begge deler. Molde kan godt ha så høge ambisjoner for barn i byen! Folk som ikke har familietilknytning til Molde, flytter herfra når det ikke er noe å gjøre på. «Alle» går ikke i marka hele tida, sier Sævrøy.

Foreldrene sier muligheten til å være «urbane foreldre» har en viktig symbolverdi i 2018.

– Jeg jobber sjøl på Brunvoll, som konkurrerer om ingeniører og mekanikere. Skal Molde være attraktive for unge folk, må det være urbant også for barnefamilier her, sier Hoem.

Blir kjent gjennom barna

Å møtes via barna, har en unik funksjon, påpeker Kvendbø.

– Moldefolk er ikke så lette å komme inn på. Man blir kjent i barselgruppa, men etterpå er det få møteplasser. Vi kan møte folk på leikeplassen i barnehager i helgene, men tenk så kjekt å kunne treffe folk i sentrum også – og få bli kjent med en ekte moldenser! smiler hun.

Kjetil Hoem trekker fram Hamar, Hønefoss og Åndalsnes som gode eksempler å følge.

– Hva med at det er planlagt noe leik i Sjøfronten del 2, noen år etter?

– Det er «lunere» mellom byggene på Torget. Det er her møteplassen for unge og gamle er! Kanskje blir det andre for nært sjøen? sier Kvendbø.

Ifølge foreldrene trenger det ikke være mye mer på Torget, men det må være et samlingssted, og det må være noe mjukere enn stål og stein.

– Hva om det ødelegger «estetikken» for resten av Torget?

– Utsikten er jo fantastisk, så den må vi holde på. Det finnes kompetanse på området der ute til å finne noe som passer, men noen vil alltid være negative, slik det også var med Aker Stadion, påpeker Hoem.

Ønsker tumleplass: Ikke mye skal til, men det må være noe barna kan holde på med og de voksne kan sitte i nærheten, sier foreldre. De foreslår mer leik der torgkiosken ligger.Foto: Sigrun L. Meisingset Foto: Sigrun Lossius Meisingset
Leik med stål: Jacob Dahlgrens stålskulptur «Togetherness» vant den lukkete kunstkonkurransen og skal pryde et 5x45 meter langt areal ved Moldetorget og skal «inspirere til leik og aktivitet». Foto: privat
Stein og stål: Kommunen planlegger trær på begge sider av plassen og et langt areal på 5x45 m. til kunst. Skisse: Arne Strømme Foto: p