TRONDHEIM: 17-åringen fra Eidsvåg i Nesset er én av tre ungdommer som har representert Romsdal på Landsfestivalen for Ungdommens Kulturmønstring i Trondheim i helga. Fra fylket blir det tatt ut rundt 25 unge i landsfestivalen hvert år.

Håvard Bævre Ellingsgård har fått med seg flere lokal- og fylkesmønstringer de siste årene, men var debutant på landsfestivalen.

– På landsfestivalen kommer ungdommer fra hele landet og arrangementet er mye større. Dersom jeg skal trekke frem noe fra min første landsfestival så må det bli det sosiale. Det har gjort inntrykk på meg at folk er så trivelige og inkluderende. Det er lett å få nye venner. Det kommer jeg ikke til å glemme med det første, sier Ellingsgård, som har foto som sin store interesse og har vært en del av UKM-redaksjonen.

Priviligert

David Kringstad Grønvik fra Fræna, som har film som sin store lidenskap, forteller at han ikke rakk over alt på festivalen.

– Jeg føler meg privilegert som på nytt får mulighet til å være med på en så stor og flott festival som dette, sier Grønvik, som også var med på landsfestivalen i Sandnes i fjor.

De som blir plukket ut får altså tilbringe første sommerferieuka i Trondheim på fylkeskommunens regning. Det gjør at alle som skal representere det fylket de bor i, får mulighet til å stille på landsfestivalen, som med to unntak har blitt arrangert i trønderhovedstaden siden 1990-tallet.

David Kringstad Grønvik var med på flerkameraproduksjonen både i Sandnes og i Trondheim. Et av inntrykkene han sitter igjen med, er at det aller meste er profesjonelt og godt tilrettelagt. UKM har hentet inn de dyktigste når det gjelder lyd, lys og andre tekniske løsninger.

– Hva var din viktigste oppgave i forbindelse med landsfestivalen?

– Jeg var med i «flerkamera-teamet» som lager liveopptak. Samtidig lager vi ferdige opptak slik at deltakerne kan gå inn og se på dem i etterkant. Det blir hektisk når det forventes at det skal være «livedekning» på mye av det som skjer. Det sitter mange spente rundt om som vil ha med seg det som foregår, sier Grønvik.

Til høsten venter ett år på Danvik folkehøgskole på David.

– Der får jeg bruke enda mer tid og energi på filming. Det ser jeg veldig fram til, sier 18-åringen.

Den tredje deltakeren fra Romsdal var Jorunn Marie Remen (18) fra Måndalen i Rauma, som var med som arrangør i sekretariatet.

– Hun revolusjonerte UKM i sin kommune. Etter lokalmønstringen i fjor bestemte Jorunn og ei venninne seg for å ta et tak for UKM. På deres lokalmønstring i Rauma var det nemlig bare 15 påmeldte. Deres engasjement førte til en økning på nesten hundre deltakere på deres lokalmønstring, skriver UKM-festivalen på sine nettsider.

lidenskapelig filminteressert: Fpr filmskaper David Kringstad Grønvik (18) går vegen videre til Danvik folkehøgskole i Drammen til høsten. Foto: Svein Halvor Moe