Så langt har de totalrenovert et eldre hus til tre flotte leiligheter med husleie til «innbruddspris». Mer kan komme.

Samboerparet Sølvi Jenssen Heggdal og Finn Joralf Lyngstad bobler av lyst til å skape noe på den idylliske barndomsheimen nede ved fjorden, der han har vokst opp. Finn Joralf er tydelig heimekjær og Lyngstad-patriot. Han kaller seg «bohemer» i spesialbetydningen en som bor heime.

Finn Joralf overtok slektsgarden i 1984 og drev med rev fram til 2007, da han sluttet med pelsdyr og måtte gjøre seg opp en mening om hvilken framtid garden skulle få. Han valgte å gi den nytt liv og startet med å rive 600 meter reveskur.

Flere i gang

Lyngstad, som tidligere var et betydelig sentrum med post, telegrafstasjon, skole, butikker, dampskipskai og håndverkere, har begynt å våkne til liv igjen. Opp gjennom bygda langs den tidligere hovedvegen bosetter unge familier seg i eldre hus. Preget av forfall er i endring.

Har alltid hatt to jobber

Finn Joralf har vært en energibunt hele livet og hatt flere yrker. Han er utdanna semintekniker og drev en tid to pelsdyrfarmer. Han for også rundt som livdyrdommer på sjå. I tillegg har han vært snekker i alle år, både ansatt hos andre og som sjølstendig næringsdrivende.

– Det var opp kvart på fem og ei økt i revegarden før jeg dro på jobb. Et spennende yrke var det å drive med pelsdyr. Ene året kunne det være tap – det neste gullkantet, da var alle sorger glemt, minnes han.

Koser seg

Da han overtok for sju år siden, var det en hel tankeprosess før han fant sporet. Løa fra 1921 var som ei rønne. Skulle han rive eller la stå?

– Nei, det skal fortsatt være et gardstun, da må vi ha løe, ble konklusjonen.

De to hestene måtte også ha hus.

Så begynte et stort og tidkrevende arbeid med å sette i stand garden. Alt gjøres utrolig nok på fritida.

– Det er dette jeg koser meg med på kveldsarbeid, sier han.

Har skjedd mye

På få år er strandområdet ryddet og forskjønnet, redskapshuset (pelsingshuset) oppusset og løa totalrenovert.

Bolighuset, i utgangspunktet en generasjonsbolig med telegrafstasjon, er halvferdig. Rehabiliteringen omfatter ombygging inne, nye vindu, isolering og bordkledning. Huset er 21 meter langt og fem meter høgt. På ene sida er det 18 vindu. Neste prosjekt blir å fornye andre sida av huset.

Glansbøgda Eiendom

Eiendomsselskapet kom på tale da Sølvi ble eier av en kapital etter et hussalg. Sammen ønsket de å skape noe og startet Glansbøgda Eiendom AS i mai 2016. De kjøpte et hus fra 1953 som sto tomt rett over vegen, og starta jobben.

– Vi ville ha et navn med schwung og kom på «Glansbøgda». Jeg søkte på nettet, men ingen hadde brukt det, ler Sølvi. Hun er typen som er sterk på innredning og design.

I samme stil har Finn Joralfs foretak fått nytt navn. Bøgdasnekkærn AS ble startet 1. april 2016. Der er han en av de ansatte. Firmaet tar på seg rehabilitering og nyhusbygging, små og store prosjekt.

Huset ble renska helt og omskapt til moderne husvære for utleie. Husleia er satt lavt.

– Vi hadde lyst til å se lys i vinduene. Nå bor det et ungt par med to barn i den ene leiligheten og et par uten barn i den andre. Leilighetene har fått navn etter de tidligere huseierne, forteller hun.

Rekreasjon i tung tid

Engasjementet rundt leilighetshuset har også en annen bakgrunn.

– Huset ble en rekreasjon for Finn etter at han mistet sønnen sin for to år siden, forklarer Sølvi.

Det står igjen kun detaljer i kjellerleiligheten og å rive den gamle garasjen. Husværet er beregnet for korttidsleie, for turister og andre som vil bo noen uker. Det er fullt utstyrt og har rikelig med sengeplasser. Et artig poeng er at kjelleren tidligere rommet postkontor og møbelbutikk.

– Hva mer har Glansbøgda Eiendom på lur?

– Vi får sjå no. Vi har mange planer og stor lyst, sier de.

Kapital mangler foreløpig, men Sølvi håper å vinne i Lotto, får vi vite.

Drømmer om festival

Idet vi så å si er ferdig snakka røper Finn Joralf en drøm han har for naturperla han sitter på.

– Jeg drømmer om å lage Norges minste countryfestival ved Lyngstadbukta. Vi har plassen og vi har muligheten, smiler han lurt.