Et stort flertall i Aukra kommunestyre sier ja til å søke Vinmonopolet om å få eget utsalg i kommunen. Saka var til behandling i møtet de hadde på tirsdag, og rådmannens forslag ble vedtatt 16 mot 5 stemmer.

– Det ble en liten debatt rundt dette. KrF fremmet forslag om at det ikke skulle være pol på Aukra, dette forslaget falt – det fikk bare fem stemmer, forteller ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) til Rbnett.

Trolig på Gossen

Allerede i desember i fjor informerte Riksfjord kommunestyret at administrasjonen kom til å sette i gang ei sak til politisk behandling om polutsalg.

Det er styret i Vinmonopolet som avgjør om det blir innvilget. I saksutredningen heter det at Vinmonopolet tar sin beslutning etter blant annet å ha sett på bosetting, kjøpekraft, avstand til nærmeste utsalg, tettsted og ad hoc-faktorer som turisme og eventuelle hytteområder.

– Er det på Gossen et slikt utsalg vil komme, i så fall?

– Hvor det eventuelt vil komme, er ikke bestemt ennå, men mest sannsynlig vil det bli på Gossen. Men det er altså Vinmonopolets styre som har det siste ordet i denne saka, sier Aukra-ordføreren.

– Vil styrke kommunen

Han har fått flere henvendelser fra aktører i servicenæringa i Aukra, som gjerne vil ha en slik etablering.

– Det er flere som har tatt kontakt med meg, og jeg tror også at det vil være positivt for Aukra med et polutsalg. Det vil styrke kommunen når det kommer til økt handel og næringsutvikling, sa Riksfjord til Romsdals Budstikke i desember i fjor.

Kan ta et års tid

I sakspapirene heter det at styret i Vinmonopolet gjør sine vurderinger om eventuelle nyetableringer hver høst. I de fleste tilfellene åpner butikkene seks til tolv måneder etter Vinmonopolets styrevedtak. I mindre kommuner er det ofte utsalg i kategori 1 som er aktuelle – det vil si at utsalget har rundt 200 forskjellige produkt i sortimentet og holder åpent tre dager i uka.

Ved utgangen av 2018 vil Vinmonopolet ha totalt 340 butikker og 91 prosent av den norske befolkningen vil da bo i en kommune med polutsalg.

– På andre plasser har styret i Vinmonopolet lagt vekt på avstand til andre polutsalg, men jeg vet ikke om det da handler om en bestemt avstand. Dette kan jeg for lite om, men jeg regner med at det at vi er avhengig av ferge, vil være med i beslutningsgrunnlaget, sier Riksfjord.

– Det er en større oppmykning til hvor det etableres utsalg i dag – det ser vi også gjennom etableringene her i romsdalsregionen de siste årene, blant annet i Elnesvågen og Vestnes.