Åndalsnes: Rauma vgs. har i flere år jobbet med planer om ei landslinje ved skolen. I noen år ble det søkt om linje for tilkomstteknikk, første gang i 2013. Utdanningsutvalget godkjente at de prøvde, men det nådde aldri lengre.

– Det var faktisk da vi så hvordan Molde fikk landslinje i jazz i fjor at vi så hva som må til. Der var det i forhandlingene til statsbudsjettet de fant ei løsning. Med det fikk vi et spark bak til å fortsette arbeidet vi nesten hadde gitt opp. Nå har vi lagt opp et helt annet løp, forklarer rektor Eva Leergaard.

– Og tilkomstteknikk viste seg å være for smalt. Vi bestemte oss for å snu konseptet og tenke studiespesialisering kontra fagbrev, forteller rektoren.

Ski og klatring

Per Vidar Kjølmoen, leder i Møre og Romsdal Arbeiderparti, sitter også i foreldreutvalget på RVS.

– Jeg har vært litt First House her, humret han, før Holen BJørdal fikk en grundig presentasjon av planene av både rektor Leergaard og leder for studiespesialisering, Susanne Johansen.

Linja de ønsker er en treåring videregående utdanning med fordypning i ski og klatring, som samtidig gir generell studiekomptanse.

– Hvorfor skal en slik linje ligge akkurat her, spurte Holen Bjørdal.

– «Skolegården» de får her er ei leikegrind for bratt friluftsliv, sa Johansen. De trakk også fram nærheten til Norsk Tindesenter og klatrehallen og til blant annet Aak Safety som jobber med tilkomstteknikk.

Leergaard og Johansen har sikret seg anbefalinger fra flere hold, deriblant DNT og Friluftsrådenes landsforbund.

–Dette egner seg godt for landdslinje også me at tilfanget av elever er så åpenbart nasjonalt, påpekte Kjølmoen.

Ingen intern konkurranse

I alle kritiske spørsmål fra Holen, hadde «landslinjelaget» et svar. Mange kontakter er allerede opprettet og problemstillinger tenkt gjennom.

Et fortrinn kunne ifølge Holen bli at ingen andre i fylket har søkt om det samme.

– At det er lite intern konkurranse i fylket om dette er et pluss. Det er nesten alltid der prosjekter strander, sa Holen, som videre anbefalte å henvende seg bredt, både til partier i posisjon og opposisjon. Fredag skal Helge Orten (H) få presentasjon og over sommeren er Marianne Synnes (H) invitert. Også KrF-representanter skal inviteres.

Nå er håpet at man kan få det inn i budsjettforhandlinger, enten hovedforhandlinger eller de reviderte.

–Men det er veldig ambisiøst at det skal være oppstart til skoleåret 2019 eller 2020, opplyste Holen, som likevel fortalte at han vil bidra så godt han kan.

– Jeg er positiv til dette tilbudet som åpenbart er et udekket behov, sa han.

–Godt å høre

Rektor var godt fornøyd med møtet og rådene de fikk på vegen.

– Og det var godt for oss å få høre at han tror prosjektet har livets rett, sa hun. RVS er dimensjonert for 220 elever, men har i dag 170. Til høsten kan elevtallet ifølge henne bli enda litt lavere.

Kjølmoen var glad partikollegaen hadde tatt turen – og at han var såpass positiv.

– Han sitter i finanskomitéen og håpet er at han vil kunne trekke i noen utslagsgivende tråder for å hjelpe oss i havn, sier han.

– Og i dag er jeg veldig imponert over Rauma og stolt over hva kommunen har fått til, også utover RVS og Tindesenteret. Det er mye bra som er på plass.

Fredrik Holen Bjørdal (Ap) hadde mange innspill for vegen videre. Foto: ragnhild bakke