– Sammen vil vi markedsføre god helse. Det har ikke skjedd før at en fotballklubb har inngått et slikt samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen før. Nasjonalforeningen har aktiviteter og prosjekt som de skal gjennomføre, og så kan vi hjelpe til å gjøre dem mer synlig, sier administrerende direktør Øystein Neerland i Molde Fotballklubb.

Liv Synnøve Hoel og Else Marie Gulseth fra Nasjonalforeningen for folkehelsen deltok på signeringen av avtalen, som ikke var en impulsiv handling, men et resultat av samtaler som har pågått siden i fjor høst.

– Som en stor fotballklubb driver vi med mye mer enn fotball, og vi tror at vår aktivitet og våre anlegg kan være med å få flere til å bruke kroppen sin og ha en sunn livsstil, utdjuper MFK-direktøren.

– Vil inspirere flere

Klubben har siden i høst deltatt i en kampanje for et mer demensvennlig samfunn, der veteranklubben er kurset som aktivitetsvenner. Den kampanjen inngår i det nye prosjektet.

– Det har vært en stor suksess. De er gjerne aktivitetsvenn for en person med demens, og fotballen knytter dem ofte sammen. Det er fantastisk å se, og de synes det er veldig kjekt, sier Liv Synnøve Hoel.

Hun er med midler fra Gjensidigestiftelsen ansatt i en toårig prosjektstilling for å lede prosjektet med å få mer frivillig innsats for god folkehelse. En av utfordringene til prosjektet er blant annet å bruke frivillige ressurser til å unngå sosial ulikhet innen helse og utenforskap.

– Mange kan gjøre en innsats for inkludering og folkehelse, og det pionérarbeidet vi gjør med Molde Fotballklubb håper vi inspirerer flere til å samarbeide på tvers med frivilligheten for bedre helse, sier Hoel.

Profilering

For publikum blir samarbeidet mellom Nasjonalforeningen og fotballklubben synlig når eliteserielaget tar imot Stabæk til heimekamp lørdag.

– Nasjonalforeningen får markere seg tydelig i Fanzone før kamp, og de skal få profilering på LED-skjermene vår under kamp. Onsdagen etter kampen starter vi med første felles aktivitet. Da kan alle som vil være med å gå verdens fineste spasertur, her fra Aker Stadion til Varden. Vi håper flest mulig vil bli med på dette som en mosjonsaktivitet, sier direktør Neerland.

I første omgang er det planlagt tre slike turer, hvor også representanter fra klubben vil delta. Oppmøte fra elitespillere vil avhenge av kampprogram og andre aktiviteter.

Samfunnsansvar

– Vi vil også ha flere aktiviteter som lavterskeltilbud. Molde Fotballklubb har deltatt i etablering av veldig mage fotballbaner i byen, og det er flotte arenaer for å stimulere til god folkehelse, også utenfor regulert og organisert trening, sier Øystein Neerland.

For klubben er det viktig å ta samfunnsansvar også utenfor fotballaktiviteten.

– Vi er opptatt av å få med de svakere stilte i samfunnet også, og har det under paraplyen «More than Football». At vi hjelper de som står utenfor eller svakere i samfunnet, er viktig for fotballen, sier Neerland.

Klubben har også fra før en rekke samarbeidspartnere som er basert på frivillighet eller å hjelpe dem som er svakere stilt. Røde Kors, Redd Barna, Trygg Trafikk, MOT, Flyktningtjenesten, SMISO og Stadions Venner er blant noen på lista.

Prosjektleder Liv Synnøve Hoel synes det er spesielt kjekt at fotballklubben nå er samarbeidspartner til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Hvis vi tenker på ball, så er det være et godt møtepunkt gjennom hele livet. Fra vi begynner å leike når vi er små, til vi blir større og kan drive ballaktiviteter til vi blir gamle. Ball samler folk på en fascinerende måte, sier Hoel.

Kan videreføres

– Inkludering er også svært viktig for oss, og fotballen favner veldig bredt, noe vi håper å kunne utnytte, sier Else Marie Gulseth som er daglig leder på fylkeskontoret til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Avtalen som ble signert tirsdag er i første omgang på to år.

– Vil ønsker å få til en bærekraftig modell som kan videreføres, og at dette kan være en god modell som kan benyttes flere steder i landet også, sier Gulseth.

MFK-direktøren er enig i at dette kan få langt perspektiv.

– Dette kan utvikle seg over tid. I første omgang er det et toåring prosjekt, men det er opplagt mange muligheter her, og per nå er det ingenting i veien for at det kan forlenges ytterligere, sier Neerland.