EIDE: Han har fått være med å videreføre og videreutvikle en gammel tradisjon, Odd Arve Røvik (63) fra Eide. I 45 år har skrifthuggeren fra steinbygda jobbet med å renovere og hugge nye navn på eksisterende gravstøtter, samt bedrevet skrifthugging på bautasteiner, flomsteiner med mer.

– 17. juni 1973, tre dager etter at jeg fylte 18 år, kjørte jeg til Kvam for å gjøre min første jobb på en gravstøtte. Jeg gikk fortsatt på gymnaset. Det balla på seg, og ganske snart var det full fart fra april til oktober fram til 1995, da jeg utvida sesongen litt, sier Odd Arve Røvik, som fram til 1994 var trailersjåfør på vinteren.

Aksjeselskap

I 2000 dannet han aksjeselskapet Røvik AS med sønnen Nils Ove Røvik, som var ansatt i bedriften i tolv år før han ga seg.

– Mellom 2000 og 2016 var vi to mann, men utenom det har jeg stort sett vært alene, sier Røvik.

Vokste opp i steinindustrien

Eide kommune har en rekke stein- og gravsteinsbedrifter. Det var også i en av de tradisjonsrike bedriftene unge Røvik først fikk sansen for skrifthugging.

– Jeg bodde i nærheten av Kjøl Stenindustri. Faren min jobbet der, og onkelen min dreiv det. Jeg gikk ut og inn der fra jeg var åtte år. Tolv år gammel lagde jeg min første gravstein. Olav Halås var min læremester, en meget tålmodig sådan. Jeg fikk enkle oppgaver, og utviklet meg etter hvert, sier Røvik.

Vurderte å slutte

Den tida var det hammer og meisel som var arbeidsredskapene som ble brukt på utearbeid. På innejobbing var det sandblåsing. I tillegg ble det benyttet en gammel teknikk med å smøre en oppvarmet masse på gravstøttene for så å skjære ut skrift i den.

– Det var en helt annen verden å jobbe ute på den tida... Etter noen år med hammer og meisel vurderte jeg å slutte. Det var tungt og slitsomt arbeid, sier Røvik.

Mobilt sandblåserutstyr

«Revolusjonen» for Røvik kom da han gikk til anskaffelse av sitt første bensindrevne og mobile sandblåserutstyr i 1978. Han bygde opp en bil som han kunne ta med utstyret rundt i, og vips! var arbeidet av en helt annen karakter. Dataskjærer kom på plass i 2000, i 2005 kjøpte han lokalene i Steinhuggerveien ved sjøen på Midteide og like etterpå kjøpte han automatisk sandblåserutstyr.

–Dataskjæreren lager sjablonger, som jeg tilpasser på steinen. Deretter setter jeg i gang den automatiske sandblåseren. I bussen har jeg manuell sandblåser, sier Røvik.

Yrker i arv

Kundene befinner seg i hovedsak i Gudbrandsdalen, på Romerike og resten av det sentrale østlandet.

– I Eide og omegn er det mange som driver på, så jeg ser ikke noe poeng i å ta opp konkurransen med dem. Jeg har godt samarbeid med begravelsesbyrå, kirketjenere og gravsteinsbedriftene både her og andre steder. Disse bransjene er ofte familiefirmaer, og jeg har møtt både andre og tredje generasjon arbeidere i disse, sier Røvik.

– Var yrkesvegen din «hogd i stein» eller kunne du drevet med noe annet?

– Hvis jeg skulle gjort noe annet måtte det ha blitt trailersjåfør på fulltid. Jeg trivdes godt både da jeg drev innenlandskjøring og da jeg kjørte på kontinentet fra 1983 til 1994. Men jeg er glad for at jeg ble skrifthugger. Det er et yrke med stor variasjon, hvor jeg treffer mye trivelige folk, sier Røvik.