MOLDE: Rådmannens forslag om en faglig gjennomgang av Molde kommunes kunstsamling, ved å utarbeide registreringssystem, gjennomføre tilstandsvurdering og verdifastsettelse, ble enstemmig vedtatt i formannskapet 12. juni. Den samlede kostnaden stipuleres til 155.000 kroner.

Vil bli behov for mer penger

I formannskapet var det begeistring for at kommunens kunst endelig blir tatt bedre vare på, men flere påpekte at det vil trengs mer penger til jobben på sikt.

– Jeg tror disse 155.000 kronene bare er en brøkdel av det som kreves, skal det vedlikeholdes, sikres og henges opp, sa ordfører Torgeir Dahl.

Margareth Hoff Berg (Frp) var enig:

– Når det settes av 30.000 kroner til «nødvendige reparasjoner og lyssetting», er det veldig lite. Det vet jeg fra min tidligere jobb i MRF, der jeg hadde ansvaret for å registrere kunsten på ferjene.

Terje Tovan (BOR), som har deltatt i verdivurderingen av kunst på den nye kulturskolen via sitt firma, roste kultursjef Janny Meese for å ta tak i problemet.

– Får man en gave, må man ta vare på den. sa Ola Sønderland (MDG).

En gave til hele byen

Molde kommune har gjennom mange år både investert i og fått kunst. Den siste store gaven fikk kommunen av Molde Kunstforening.

Det var til jul i 2014 at foreninga besluttet å gi størstedelen av samlingen til Romsdalsmuseet – totalt 140 verk – mens kulturskolen fikk 30 grafiske arbeid og kommunen 30 maleri.

– Vi ønsket at kommunens bilder skulle henge i rådhussalen, mest mulig synlig og tilgjengelig for folk. På den måten skulle byens befolkning få tilbake gaven, sier Kirsti Bjerkvik, som har laget katalog over gaven.

– Det er gode nyheter at det nå skal brukes penger på å sikre disse verkene bedre, sier Bjerkvik.

Fire av fem kommuner ingen oversikt

Det blir Møre og Romsdal Kunstsenter som skal gjennomføre de ulike oppgavene høsten 2018. De skal også henge opp kunstgaven fra Molde kunstforening på en god og trygg måte og på de best egnede veggflatene i rådhuset, samt vurdere belysningsutfordring, heter det i saksframlegget.

Der står det også at billedkunst og kunsthåndverk representerer i tillegg til sin egenverdi også en økonomisk verdi som må ivaretas.

– Molde kommune har i dag ikke en kunstoversikt, og man vet lite om hva kommunen eier og hva som befinner seg rundt om i kommunens ulike bygg/formålsbygg. Noe henger på noens kontor eller i møterom og i fellesareal, og noe er stablet i kjellere med fare for å bli glemt eller skadet. I tillegg har mange kommunale bygg integrerte kunstverk som må registreres og følges opp, skriver rådmannen.

– Det klart mest verdifulle kunstverket Molde kommune eier, er maleriet av Gude, som henger i rådhussalen. Behovet for vedlikehold av dette er stort og kostbart, men ikke prekært – derfor holdes det utenfor prosjektet i denne omgang.

Fire av fem kommuner har ikke oversikt over kunsten de eier og som henger rundt om i kommunale bygg. Det kom frem i en spørreundersøkelse gjort av NRK for fire år siden.

Undersøkelsen viser at kommunene også opplever at de i liten grad har økonomiske ressurser til å ta vare på kunsten.

Faglærer Cesilie Torheim ved Molde kulturskole kikker opp på Miró og Picasso, som henger boltet fast i veggen i det tidligere fengselet. Foto: Bjørn Brunvoll
Håkon Bleken i rådhussalen: Mens kulturskolen fikk grafikken, ble maleriene gitt til kommunen av kunstforeninga – mot at de fikk henge synlig for alle. Disse henger på vestveggen på podiet i rådhussalen. Foto: Bjørn Brunvoll