Molde: Når folk spør meg «Hva føler du om å få statsborgerskap?», så svarer jeg: «Mer trygghet», sier Agri Balaki.

Romsdals Budstikke møter Balaki i Habibi kolonial i Vektergata, dagligvarebutikken han er innehaver av. Vegen fram til å drive butikk i Norge har vært lang. I 1984 reiste han fra sitt opprinnelige hjemland Iran.

Fra Iran til Irak

– Min familie er politisk aktive og var i opposisjon i Iran. Så på grunn av politikk flytta vi til Irak fra Iran i 1984, fem år etter revolusjonen. Vi bosatte oss i Nord-Irak, i de kurdiske områdene, hvor mine foreldre fortsatt bor, sier Balaki.

Ved universitetet i Erbil tok Agri en bachelorgrad i økonomi, før den vanskelige situasjonen i landet sendte ham ut på flyttefot på ny.

– I 2011 flyttet jeg til Norge, og bodde en stund i asylmottak på Tingvoll. Da jeg etter en stund fikk oppholdstillatelse flyttet jeg hit til Molde, for her bor søsteren min. Det var i 2012. Så begynte jeg på introduksjonsprogram, som varte i halvannet år. Deretter ble det jobber i bakeri og på restauranter. I 2014 fikk jeg en stilling på Nyhamna som teamleder i et servicefirma. Etter en stund ville jeg tilbake til Molde, og fikk stilling som miljøarbeider her. I fjor ble jeg eier av denne butikken, sier Balaki.

– Jobb det viktigste

I prosessen fra å være ny i landet til å bli statsborger har han reflektert mye rundt hvordan man blir en del av samfunnet.

– Både på Tingvoll og i Molde hadde vi lærere som lærte oss masse om språket. Man må ha motivasjon sjøl, ellers lærer man ingenting. Men etter kurset er det viktigste å komme seg i jobb. Det er det viktigste i integreringen, sier Balaki.

Her viser han til de som lærer seg sitt første språk:

– Skole er greit, for du kan skrive og lære grammatikk, men jobb er det viktigste også for å lære språket. Bare se på barn: de kan å snakke når de begynner på skolen, sjøl om ingen lærere har vist dem det. Fordi man prater med hverandre, sier den ferske nordmannen.

Kun Aukra

Det er bare Aukra av kommunene i vårt dekningsområde som ligger på høgde med eller over landsgjennomsnittet når det gjelder befolkningsvekst siden 2009. De forskjellige formene for innvandring er de viktigste faktorene for å øke veksten, skriver fylkeskommunen om befolkningsutvikling. I 2016 gikk mennesker på flukt forbi arbeidsinnvandrere blant mennesker som kom til Møre og Romsdal.

Balaki er opptatt av at man må gi tilbake til samfunnet:

– Når du har trygghet, frihet og alle dørene er åpne for deg, så hvorfor ikke lære deg språket? Norge åpner dørene og hjelper nesten til for mye. Velferdsstaten er veldig god på en måte, men mange misbruker den også. Jeg synes det er sårt når folk ikke prøver å ta del og lære seg språket, sier han.

Sjøl har butikkeieren stadig nye planer:

– Jeg har sendt utdannelsen min til Nokut, for å få den godkjent. Jeg vil ta fag i Norge og lære mer. Nå skriver jeg på kurdisk og persisk for aviser i Kurdistan og Irak. På grunn av bakgrunnen min så representerer jeg kurdere her, men dette er en norsk kurder, sier Agri Balaki.

Sammen med kona Chiman Musavi laget Agri Balaki kurdisk mat i forbindelse med Flerkulturelle Molde. Foto: Kristian Havnes Klemetzen