Storsatsingen «Tettstedprogrammet – nye Elnesvågen sentrum» er halvvegs. Onsdag ble det arrangert midtveisseminar for politikerne i Fræna på formiddagen og folkemøte på kvelden, Her la de utvalgte arkitektene fram sine foreløpige tanker til hvordan Elnesvågen skal se ut i framtida. Alf Isak Nordli og Nicola Markhus jobber for arkitektfirmaene Fragment og Formløs, som sammen med arkitekt Kathrine Næss og Snøhetta utgjør ett av de tre arkitektteamene som skal lage forslag. Foreløpig er det meste på idéstadiet, men Nordli og Markhus ser et stort potensial i Elnesvågen, og hvilke grep som bør tas.

Asfalt og natur

– Hva slags førsteinntrykk fikk dere av Elnesvågen?

– Man blir slått av naturen rundt, sier Nordli.

– Den er fantastisk. Og så er det i overkant mye asfalt og store flater i sentrum. Det bærer nok preg av en viss mangel på planlegging. Avstanden fra bygninger til hovedvegen er noen steder enorm.

– Men det er mer liv i sentrum enn jeg trodde på forhånd. Og engasjementet her er stort. Det er et stort potensial for å få til noe, mener Markhus.

De mener Elnesvågen bærer preg av å være planlagt for bilbruk – først og fremst.

– Bilen har kommet først i planleggingen av sentrum. Det er basert på at folk bruker bil og skal kjøre mellom alle gjøremål. Vi ønsker å snu opp ned på det, og sette menneskene først,

– Hvilke grep vil dere ta for å få det til?

– En viktig ting blir å tilrettelegge slik at man kan samle ting på ett sted. Det må bli enkelt å gå og sykle i sentrum. Når helsestasjonen ligger 30 minutt unna sentrum så går du ikke dit. Da må du kjøre.

– Og man må få andre boformer inn i sentrum. I dag er det veldig mye eneboliger i Elnesvågen. Rekkehus, leiligheter med mer fellesskap og felles områder vil gi en bedre blanding av eldre og unge og gi en god effekt til hele sentrum, mener Markhus og Nordli.

Spleiselag

Tettstedsprogrammet er et spleiselag mellom Fræna kommune, næringslivet i kommunen og Møre og Romsdal fylkeskommune. Det går ut på å gjøre om dagens sentrum til et velfungerende tettsted og kommunesentrum for Hustadvika kommune, som blir en realitet fra 2020. I mars ble det utlyst en anbudskonkurranse hvor tre arkitektteam ble valgt ut til å komme med sine ideer. 2. mai ble det første folkemøtet arrangert, onsdag kveld ble det arrangert nytt folkemøte. 12. september er det sluttseminar hvor resultatet av de tre arkitektteamenes arbeid legges fram. Målet er at sluttresultatet skal bli en plan politikerne og næringslivet kan bruke som rettesnor når de skal utvikle Elnesvågen videre.

Stort engasjement

Arkitekt Øystein Bull-Hansen fras Byliv-senteret er rådgiver for prosjektet i Elnesvågen.

– Omgivelsene er fantastisk, men sentrum henter lite fra naturen. Det som blir viktig for Elnesvågen nå er å knytte sentrum til naturen, gi sentrum mer glede av naturen rundt. Gjennom gangveger, for eksempel, sier Bull-Hansen.

Han har jobbet med en rekke liknende prosjekt.

– For å få til et levende sentrum må man snakke sammen og åpne opp førsteetasjene. Vi ønsker jo å omgi oss med det som ser godt ut, som lukter godt og som smaker godt. Det må det legges til rette for det. Og det må være arrangement – så folk kommer til sentrum. Det må være et program som går, som hele tida sikrer at det skjer noe i sentrum.

Bull-Hansen er trygg på at Elnesvågen vil lykkes.

– Folk vil noe her. Engasjementet er stort. Og det er politikere som skjønner at de må styre for å få dette til. Overlates utviklingen til næringsinteressene så får vi et bilbasert samfunn, og det er et samfunn tilpasset halve befolkningen. Det holder ikke.

Det bør bli mer grønt i sentrum, mener Alf Isak Nordli. Foto: VIDAR MYKLEBUST
Elnesvågen må la sentrum få glede av naturen, sier arkitekt Øystein Bull-Hansen. Foto: VIDAR MYKLEBUST