MOLDE: – Jeg har bodd både i Norge og i andre samfunn. Grunnen til at Norge er et så godt sted å bo er mulighetene til å ta utdanning. I land med lite utdanning er det mindre forståelse og kunnskap og derfor mer konflikter. Utdanning kan gi slutt på krig og konflikter i verden, sier Azim Ahmadi (26), opprinnelig fra Afghanistan, bosatt på Vestnes.

Ingeniørstudent og gründer

Grunnen til at vi snakker med en fersk butikkeier om utdanning er at nettopp denne butikkeierens mål er å bruke en stor del av overskuddet fra nyåpna Raba til å støtte barn og unge i konfliktområder så de kan få skolegang.

Sjøl er han byggingeniørstudent ved NTNU Ålesund samtidig som at han og medeier Reza Bayni åpnet butikk i andre etasje på Moldetorget.

– Hvordan skal støtteordningen foregå?

– Jeg skal stifte en organisasjon. Det spiller ingen rolle hvem som søker, så lenge de trenger hjelp. Jeg vil ikke ha mulighet til å bygge en skole, det blir for dyrt, men jeg kan hjelpe til med stipend,  sier Ahmadi.

– Ønsker å bidra positivt

Ahmadi samarbeider med et par kompiser som skal hjelpe ham med å finne kandidater som han kan støtte økonomisk.

– Hvorfor hjelpe folk du ikke kjenner til å få skolegang?

– Norge hjalp meg, men kjente meg ikke. Alt jeg har opplevd i livet mitt har gitt meg motivasjon til å gjøre dette. Jeg ønsker å bidra med noe positivt i verden. Jeg vet at mange ikke får muligheten til å gå på skole. De vil, men kan ikke. Kanskje kan jeg redde 20-30 barn. Og når de vokser opp kan de kanskje hjelpe andre, sier Ahmadi.

Søkte trygghet

Ahmadi kommer fra Mazar-e  Sharif nord i Afghanistan. I 2006 måtte han flykte sammen med tanta på grunn av krig. Han bodde tre år i Iran, før han dro videre alene til Norge.

– Jeg søkte trygghet. Det fant jeg da jeg kom til Norge. Jeg bodde et par måneder på Mysen, deretter et drøyt år i Halsa før jeg kom til Vestnes i juli 2010. I 2014 kunne jeg endelig begynne på videregående skole. Nå studerer jeg til å bli byggingeniør.

– Hva tenker du om situasjonen i Afghanistan nå?

– Det plager meg hele tida. Jeg ser at folk har det dårlig. De uskyldige barna som ikke får være barn... Jeg er så lei meg på deres vegne, sier Ahmadi.

Import fra Tyrkia

Butikken har ungdommelig herremote som rød tråd. Erfaringene fra arbeidet i klesbutikk i Iran er nyttige, forteller Ahmadi.

– Klærne importerer jeg fra Tyrkia. Det er topp kvalitet. Jeg åpnet forrige fredag, og merker at folk er nysgjerrige, sier Ahmadi.

– Håper Azim lykkes

Senterleder Britt Janne Tennøy på Moldetorget er skikkelig begeistra for Raba, både konseptet og klærne. Lokalene huset tidligere deler av Den gode smak, og har stått tomme siden i fjor høst.

– Jeg håper Azim lykkes! Han er et friskt innslag på Moldetorget. Vi er alltid glade for nye butikkdrivere, og jeg synes det er ekstra gledelig at det er en av våre nye landsmenn som satser, sier Tennøy.

Britt Janne Tennøy er senterleder ved Moldetorget. Foto: BJØRN BRUNVOLL