Fylkesmannen gir Salmon Evolution tillatelse til utslipp fra sitt planlagte landbaserte fiskeoppdrettsanlegg ved Indre Harøy i Fræna.

Kjempestort anlegg

– Tillatelsen er så langt vi kjenner til en av de største av sitt slag i Norge med en maksimal stående biomasse på 13.300 tonn, og årlig produksjon på 28.800 tonn laksefisk, opplyser fylkesmannen på sine hjemmesider fredag.

– Det vil være av nasjonal verdi å få erfaring i drift av storskala landbasert oppdrett innen bærekraftige rammer, mener fylkesmannen, og føyer til at sysselsettingen og veksten som et slikt anlegg vil gi både har lokal og regional verdi.

Mange arbeidsplasser

Salmon Evolution har tidligere opplyst til Romsdals Budstikke at investeringene i det landbaserte anlegget vil bli på rundt tre milliarder kroner og at det vil bli rundt 75 nye arbeidsplasser direkte knyttet til anlegget. I tillegg kommer rundt 100 arbeidsplasser knyttet til slakteritjenester, smoltproduksjon, transport og annet.

– En gledens dag

– Denne beslutningen var viktig, og dette er absolutt en gledens dag for oss. Dette var en av flere ting som måtte på plass før den endelige konsesjonsbehandlinga skal gjøres av fylkeskommunen, sier daglig leder i Salmon Evolution AS, Ingjarl Skarvøy, til Rbnett.

– Det er klart at det er viktig med en slik tillatelse. Det er en forutsetning for å få konsesjon at fylkesmannen gir utslippstillatelse, sier han.

– Hvor sikre var dere på at fylkesmannen ville si ja?

– Du kan aldri være sikker på det, men vi mener vi hadde en god søknad med gode løsninger.

Mye gjenstår

Skarvøy minner om at det fortsatt er i en svært tidlig fase.

– Når og hvis vi får den endelige konsesjonen, forhåpentligvis i løpet av juni, kan vi jobbe videre med prosjektet. Det er mye planlegging og prosjektering som må gjøres. Og så må selvfølgelig finansieringen på plass før vi kan begynne å bygge.

– Dere har tidligere antydet at dere trenger rundt tre milliarder kroner. Er dette fortsatt det gjeldende anslaget?

– Dette er et kostnadsoverslag for realisering av hele prosjektet som vi gjorde tidlig i prosessen. Dette er ikke endret, men det er naturlig for oss å bygge opp et slikt anlegg fordelt gjennom flere byggetrinn. Kapitalbehovet til første byggetrinn er selvfølgelig ikke like stort.

– Fantastisk

Også i Fræna kommune jubles det over fylkesmannens ja til planene på Harøysundet.

– Dette var en fantastisk god nyhet på en fredag, selv om vi for så vidt hadde forventet det. Det var en såpass god søknad at vi ville blitt veldig overrasket hvis det ikke ble gitt tillatelse, sier Fræna-ordfører Tove Henøen til Romsdals Budstikke.

– Hvor viktig er dette for Fræna?

– Dette er ikke viktig bare for Fræna. Det vil være viktig for hele regionen. En slik milliardinvestering vil gi mange arbeidsplasser, og det vil være revolusjonerende i forhold til matproduksjon i Norge. Dette er bra både for Fræna, regionen og landet for øvrig, sier Henøen.

– Det vil være fantastisk hvis tilretteleggingen Fræna kommune har gjort for Harøysundet resulterer i et slikt landanlegg.

Ingen betydelige negative effekter

Fylkesmannen sier i sin vurdering at et landbasert oppdrettsanlegg vil gi betydelig redusert belastning for miljøet sammenlignet med et oppdrettsanlegg i åpen sjø. Blant elementene som trekkes fram, er:

  • Påvirkning fra lakselus og rømt oppdrettsfisk på ville bestander av sjøørret og laks vil være redusert til et minimum

  • Avløpsvannet renses før det føres til Harøyfjorden

  • Slammet benyttes som en ressurs, enten i et biogassanlegg eller som gjødsel- og jordforbedringsmiddel

– Med de tiltak og vilkår som er satt til Salmon Evolution forventer vi ingen betydelige negative effekter på miljøet som følge av utslippet, uttaler fylkesmannen.

– Stor interesse

Ingjarl Skarvøy sier de nå må se nærmere på hvor store de ulike byggetrinnene bør være.

– Og så må vi finne en fornuftig måte å realisere dette på. Vi er fortsatt tidlig i prosessen. Vi har ikke utredet ferdig ennå, og dermed heller ikke tatt en endelig beslutning.

– Men dere mener det finnes kapital i markedet til å få det realisert?

– Ja. Vi har ikke gått ut til mulige investorer ennå, men vi merker at det er stor interesse for prosjektet.

Daglig leder i Salmon Evolution AS, Ingjarl Skarvøy. Foto: Privat
Ordfører i Fræna kommune, Tove Henøen. Foto: Privat