MOLDE: EKH Grafisk er dermed en av Moldes eldste bedrifter, og det eneste gjenværende trykkeriet i byen. EKH Grafisk har i dag 14 ansatte i Molde og Kristiansund

– Vi hadde i fjor en omsetning på 16 millioner kroner og et overskudd på 250.000 kroner, forteller Tomas Hals Amsrud, som kom til EKH Grafisk som grafisk designer i 2003. Han er utdannet grafisk ingeniør ved Høgskolen i Gjøvik.

– Engasjerende bransje

– Jeg synes det er en veldig engasjerende bransje å jobbe i, og ser et stort potensial. Det er utfordringer her. Men det er nye ting som skjer hele tiden, og en bransje i stor utvikling, sier Tomas Hals Amsrud, som også er inne på eiersida.

Han sier at han ser et skifte i bransjen.

– Tidligere produserte vi mer på papir. Nå er det mer og mer som er design- og nettrelatert. Det er stor aktivitet der. Men vi har fortsatt mye innenfor trykk og satser sterkt også der, sier Tomas Hals Amsrud.

– Å holde orden på økonomien, styrke og dele kunnskap og bidra til å skape gode og trygge arbeidsplasser er viktig. Vi lever i en meget kapitalistisk tid, og det å være en bevisst og ansvarlig aktør - både når det gjelder miljø- og samfunnsansvar - er viktig for EKH Grafisk, sier salgskonsulent Berit Breistrand.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DAGLIG LEDER: Tomas Hals Amsrud er ny daglig leder i EKH Grafisk. Foto: Bjørn Brunvoll

Etablert i 1898

EKH ble startet som trykkeri den 16. april i 1898.

– Bedriften har siden da vært gjennom mange omstillinger, og produktene som leveres i dag er noe helt annet enn for bare få år tilbake. I dag er EKH Grafisk - i tillegg til å være trykkeri - også en betydelig leverandør av byråtjenester. Vi leverer nettsider, visuelle bedriftsprofiler og alt av grafisk design, sier Berit Breistrand.

Hun forteller at EKH Grafisk er i dag vert for over 70 nettsider for lokale bedrifter og foreninger. I lokalområdet Nordmøre og Romsdal har EKH utarbeidet bedriftsprofiler og logoer for mange firma. Design og trykk av bøker og alt av markedsmateriell, er det også mye av.

– Mange har falt fra

– Som i mange andre bransjer, har det vært ekstrem hard konkurranse de siste tiårene. Mange i grafisk bransje har falt fra, og flere skal det bli. EKH Grafisk satser på å bli en av dem som overlever omstillinga, og fortsatt kan tilby arbeidsplasser i vårt lokalområde. Selv om vi er 120 år, så føler vi oss ikke gamle. Fokuset vårt ligger mer på framtiden enn på historien, sier Berit Breistrand.

– Markedet etterspør ofte digitale løsninger. Samtidig er det svært viktig å være synlig og skille seg ut i den massive mengde av informasjon som peprer oss ustoppelig, sier Berit Breistrand,

EKH Grafisk var først ut i Nordmøre og Romsdal med svanemerking i grafisk bransje. Berit Breistrand framholer at de er veldig bevisst på at bedrifter har et samfunnsansvar.

Lærlinger

– Vi har både lærlinger og folk i arbeidspraksis hos oss, og synes det er viktig å gi folk en sjanse. De som er nyutdannede må også begynne et sted. Det er hyggelig å kunne hjelpe folk med å bygge arbeidserfaring, sier Berit Breistrand.