Politiet i Nordmøre og Romsdal fikk skarp kritikk fra forsvarerne til to voldtektstiltalte brødre i Romsdal tingrett.

– Resultatene fra etterforskningen som taler til de tiltaltes fordel, er det ikke tatt hensyn til, sa advokat Sidra Bhatti og viste til at et tiltalepunkt med enda flere voldtekter er henlagt undervegs i mangel på bevis.

Aktor Ingvild Thorn Nordheim viste derimot til at det ikke er uvanlig for unge jenter som har vært utsatt for slike traumatiske opplevelser å ikke husker alle detaljer:

– Det er ingen «huskekonkurranse» om datoer. Avvik her svekker ikke den andre bevisvurderingen, der jentene har troverdige forklaringer, sa hun.

Etterlyste flere vitner

Forsvarer Bhatti etterlyste vitner som kunne nyansere saka:

– Ingen foreldre eller slekt av jentene på stedet er stevnet. Andre gjestearbeidere er avhørt, men ikke kalt inn som vitner – bare venninner som de fornærmete har fortalte det til.

Det fikk aktor til å reagere:

– Det er det ikke ført dokumentasjon for. Det blir bare en løs påstand, sa Thorn Nordheim og fikk dommeren med:

– Nå har heller ikke du ført opp disse vitnene (unntatt faren, journ. anm.), sa dommer Eli Brusdal til Bhatti.

Brakte inn familien

Aktor ba retten legge vekk eventuell antipati eller empati med de tiltalte brødrene og fokusere på fakta:

– Det er lett å synes synd på de to tiltalte som sitter her: nokså unge menn med livet foran seg, med nystiftet familie som har tatt turen hit helt fra London, der de ble revet bort fra familien i august. Jeg forstår det er opprivende, men det skal ikke fastlegges i saka, sa aktor og ba om seks års fengsel for 25-åringen og et års rabatt for lillebrorens unge alder, i alt fem år fengsels for ham.

Forsvarer Bhatti trakk også fram storfamiliens tilstedeværelse i retten i sitt forsvar.

– Familien har vist ham stor støtte i denne tunge perioden. Jeg tviler på at de, spesielt hans kone, hadde stått ved hans side om han var i nærheten av å ha gjort dette, sa Bhatti.

Ba om rettferdighet

Da 25-åringen fikk ordet til slutt, sverget han på at han er uskyldig og ba retten ta hensyn til at han har en sjuk sønn og at han lot seg utlevere til Norge.

– Jeg kom hit for å reinvaske meg, sa han via tolken.

Forsvarerne trakk blant annet fram andre helse- og oppvekstutfordringer hos jentene og pekte også på at den 14-årige jenta ikke viste nok følelser i avhøret som ble spilt av.

– I denne bransjen vet vi en del om at kroppsspråket betyr mye. Så vet vi at hun (14-åringen, journ. anm.) så opp til den eldre venninna, og så har de tilfeldigvis veldig like beskrivelser av hvordan brødrene behandler dem, påpekte Bhatti og ba om full frifinnelse.

Forsvarer Sidra Bhatti. Foto: Sigrun Lossius Meisingset