Den solide sprekken i kostandene for Nordøyvegen med 800 millioner kroner kommer på toppen av en allerede hardt presset fylkeskommunal økonomi. Da investeringsprogrammet for samferdsel ble diskutert i fylkesutvalget tirsdag klargjorde fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik situasjonen for politikerne:

- Samferdsel er en kjempeutfordring og alle x-ene går feil veg. Tunnelforskriftene er vi ikke i stand til å oppfylle. Vedlikeholdsetterslepet er på flere milliarder. Vi kommer til å bli vant til at ordførere ukentlig står fram rundt omkring i fylket og klager over at de ikke får penger til sine prosjekt.

Fylkeskommunen har lagt inn åtte milliarder kroner i investeringsplanen og en renteøkning her vil skape ytterligere problem.

- En renteøkning på en prosent vil vi åpenbart ikke være i stand til å takle. Driften på fergene, per i dag mangler vi hundre millioner. Samtidig går folketallet ned og rammene ned. Vi må nullstille det aller meste og begynne på nytt, mener Guttelvik, og ba politikerne om en prioritering av de planlagte investeringene.

Han varslet også kutt i rammen i hele organisasjonen, og vil også se på strukturen på skole, tannhelse og andre områder.

Ingen overraskelse

Sprekken på Nordøyvegen får konsekvenser for andre investeringer.

- Gjennomfører vi Nordøyvegen, så vil det ha konsekvenser for andre prosjekter, sa Frank Sve (Frp).

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) pekte på årsaken til at fylkeskommunen er i en presset situasjon, og mente at det ikke kunne komme som en overraskelse på noen.

- Grunnen til at vi sitter her og er bekymra er alt vi har gjort de siste tre årene. Vi har brukt enorme summer videregående skole, på samferdsel. Vi har falt for fristelsen til å hele tiden gå litt opp, fordi vi har hatt lyst til å gå litt raskere fram enn vi har hatt muskler til, sa Aasen.

- Vi har hele tiden vært klar over at budsjettene ikke har vært bærekraftige. Dette bør ikke komme overraskende. Vi må ikke glemme alt det vi har brukt penger på, det er ting ettertida vil være glad for at vi har gjort.

Aasen vil ha nye økonomiske rammer for fylkeskommunen som tar hensyn til de innsparinger som nå må gjøres.

Torgeir Dahl (H) var enig med Aasen.

- Vi har fått advarsler, signalene fra rådmannen har vært tydelige. Når det gjelder Nordøyvegen har det vært så sterk politisk vilje til å få det til at vi har dundret igjennom, tross advarsler. Kollektiv uforstand oppsummerer situasjonen, sa Dahl.