VÅGSTRANDA: Rådmann Toril Hovdenak vil beholde Vågstranda som en viktig del av Rauma. Hun mener Fylkesmannen må avvise søknaden om grensejustering.

Vågstranda med på laget

– Vågstranda er en naturlig og viktig del av Rauma. Vi ønsker virkelig vågstrendingene med videre. Rauma kommune har dimensjonert tilbudene innafor både barnehage, grunnskole og omsorg ut fra dagens kommunestruktur. Skulle Fylkesmannen ha gitt Vågstranda medhold i å endre kommunegrensa, ville det fått konsekvenser for tjenestetilbudet for hele sørsida i Rauma, sier Toril Hovdenak til Romsdals Budstikke.

I bygdene på sørsida i Rauma bor det drøyt 1.600 mennesker. Av disse sokner rundt 460 personer til Vågstranda og Hjelvik, som er de to bygdene søknaden om grensejustering omfatter. Forlater Vågstranda Rauma kommune, kan det få konsekvenser også for nabobygdene Måndalen og Innfjorden, mener rådmannen.

– Hvilke konsekvenser får det dersom Vågstranda blir en del av Vestnes kommune?

– Kommunestyret i Rauma har vedtatt å bygge en ny institusjon i Måndalen. Byggestarten for Måndalen omsorgssenter, som blir et bofellesskap, kan komme i gang nå i juni. Der er det dimensjonert med 16 rom og 18 plasser for beboere. Dette omsorgstilbudet vil kommunen trenge, uavhengig av grensejusteringssaka. Når det gjelder skoletilbudet, vil det bli en ny situasjon dersom elevgrunnlaget skulle bli et helt annet. 18 av 42 elever på ungdomstrinnet i Måndalen har tilhørighet på Vågstranda og Hjelvik. Skulle de tilhøre en annen kommune, måtte vi se på saka om ungdomsskole på nytt, sier Hovdenak.

Ungdomsskolen står utsatt til

Skulle det bli rundt 25 elever på ungdomstrinnet i Måndalen, ville det betydd klassestørrelser på åtte-ti elever.

– Da måtte vi tatt en vurdering på hvor få elever kunne det vært på hvert årstrinn i ungdomsskolen før skolestrukturen måtte vurderes, sier Hovdenak.

I Rauma har tanken om å samle alle ungdomsskoleelevene på Åndalsnes ungdomsskole, vært kontroversiell. Gevinsten ved å samle elevene på ei skole, viser seg å bli minimal.

Politikerne har ønsket en spørreundersøkelse blant innbyggerne på sørsida angående skoletilbudet. Denne undersøkelsen er ennå ikke gjennomført. Kommunestyret ønsker å bygge ny skole i Måndalen, men den endelige beslutningen er ikke tatt.

Venter på avklaringen

– En avklaring rundt grensespørsmålet for Vågstranda er helt avgjørende når vi skal planlegge skoletilbudet. Kommunen mener Vågstranda hører naturlig til i Rauma. Vi håper Fylkesmannen raskt behandler søknaden, og konkluderer med at den må avvises, sier rådmannen.

Rådmannen oppsummerer saka om grensejustering slik:

– "Formålet med delingslova er at «endringer i kommune- eller fylkesinndelingen bør medverke til å skape formålstenlege einingar som kan gi innbyggjarane og næringslivet tilfredsstillande tenester og forvaltning".

– Rauma kommune går imot en grensejustering fordi dette vil kunne svekke grunnlaget for tjenester i resten av kommunen. Færre innbyggere vil særlig utfordre tjenestetilbudet lokalt på sørsida i Rauma kommune, mener rådmann Torill Hovdenak.