MOLDE: Fylkesrådmannen ga mandag politikerne i fylkesutvalget en status for hvordan den økonomiske situasjonen er for fylkeskommunen: økonomiplanen som allerede er vedtatt fram til 2022 gir et samlet underskudd på over 471 millioner kroner, og det er før økte kostnader med Nordøyvegen er tatt med.

Ved utgangen av 2022 vil fylkeskommunen ha en lånegjeld på 8,8 milliarder kroner, viste tallene som fylkesrådmannen la fram for politikerne. På disposisjonsfondet er det 401 millioner kroner.

I bunnen

Økonomien plasserer fylkeskommunen helt i bunnen av samtlige fylkeskommuner når det gjelder netto driftsresultatet.

Snittet for fylkeskommunene i 2017 er et netto driftsresultatet på 4,3 prosent. Møre og Romsdal lå på -0,3 prosent. Bare nedlagte Nord-Trøndelag var dårligere.

Må kutte

For å få økonomien i en bedre balanse har fylkesrådmannen satt opp forslag til prioritering av fylkeskommunens investeringer.

Blant de investeringene som er satt på lista for må gjennomføres er blant annet utbedring og rehabilitering av Fræna videregående skole.

Hva som skal kuttes av planlagte investeringer blir en av utfordringene for fylkespolitikerne framover.

Kontrollregnes

Fylkesrådmannen gjennomgang av Nordøyvegen ga også grunn til bekymring. Samferdselsprosjektet har allerede en ramme på 3,9 milliarder kroner, men anbudene som er kommet inn viser at det blir minst 800 millioner kroner dyrere.

Nå skal anbudene kontrollregnes, men samferdselssjef Arild Fuglseth i Møre og Romsdal fylkeskommune var ikke veldig optimistisk på at det vil gi et annet resultat.

– Jeg tror ikke vi kan regne med et betydelig prisavslag etter kontrollregning. Anbudene reflekterer markedets vurdering, mener Fuglseth.