Mandag 4. juni er Bjørnsonfestivalen invitert til gallamiddag på Slottet i anledning statsbesøket til Slovakias president Andrej Kiska 4.-6. juni 2018.

Frihetskjemper i Slovakia

Det er første gang Slovakias president besøker Norge, i følge en pressemelding hos regjeringen.no.

– Bjørnson var sterkt engasjert i Slovakia, og kjempet for minoritetenes rettigheter. Han forsvarte også språket, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin om dikterhøvdingen, som også var engasjert i andre små folks skjebner i Europa.

Da Bjørnstjerne Bjørnson ble hyllet 100 år etter hans død i 2010, ble han nevnt under i alle retninger under det norske statsbesøket i Slovakia.

– Edvard Hoem var nylig i Slovakia, og dagen etter gallamiddagen skal et slovakisk teater sette opp Over Ævne II i Oslo. Så det er ingen tvil om at han er en god kjent og avholdt skikkelse i Europa, sier Bredin.

Svenske i norsk bunad

Med seg i gallamiddagen tar Bredin sin mann, pianisten Martin Bredin.

– Det er kjempestas å bli invitert. Festivalen har jo vært til audiens på Slottet tidligere, Haakon Magnus er jo vår beskytter. Men jeg har aldri vært i gallamiddag, sier Bredin.

Spørsmålet om hva de skulle ha på seg meldte seg umiddelbart.

– Selv har jeg hatt bunad siden konfirmasjonen. Jeg føler meg alltid vel og fin i den, sier Bredin.

Der ektemannen kommer fra, Kil nær Karlstad i Värmland, er ikke bunad like utbredt.

– Det finnes en enkel herredrakt der jeg kommer fra. Men den hadde nok ikke passet i denne anledningen, sier Martin Bredin, som dermed sto bunadsløs.

Museumsdirektørens jakke

Det var da Johild Kosberg Bredin fikk idéen om å ringe Romsdalsmuseet og høre om de kunne hjelpe – fra én kulturinstitusjon til en annen.

– Vi driver ikke med utleie av bunad. Men til denne anledningen måtte vi finne en løsning, sier museumsdirektør Jarle Sanden.

Bukse i elgskinn, strømper, vest, skjorte, tørkle, hatt og jakke er nå skaffet til veie med hjelp av bunadsavdelingen.

Skoene, som tilhører svigerfar i Isfjorden, har kommet kjørende med buss, mens den røde jakka er museumsdirektørens egen.

– Dette er en kopi av embetsmannsdrakt fra Grytten i Rauma, fra rundt 1800-tallet, forteller Sanden, og legger til:

– Har du bunad, er du alltid kledd. Da har du alt du trenger i ett antrekk, sier Sanden, som anslår han bruker bunaden sin minst ti ganger i året.

– En kjempefin gest av museet. Nå kan vi dra i den fineste stas til slottet, sier Martin Bredin.

– Hvordan blir det å gå i bunad i 28 varmegrader..?

– Vi får håpe det er god luft på Slottet!, ler Bredin.