Hjelset: Stabburet landet på sine nye betongføtter klokka 16.45, etter en perfekt gjennomført flytteoperasjon på 4,5 timer.

– Det er flott at det blir tatt vare på. Dette bygget har historisk forankring, sier Odd Trætnes.

Han har jobbet på Opdøl siden 1979, og fungerer som rådgiver i helseforetaket, når det kommer til klinikk for psykisk helse og rus. Han har i forbindelse med SNR-arbeidet samlet gjenstander og koordinert museumsaktiviteten som har blitt lokalisert til det gamle stabburet på Opdøl. At stabburet, som ble oppført i 1922, har hatt funksjon som museum, og vil fortsette å ha det, var medvirkende årsak til at det ble flyttet og ikke revet som alt annet.

I god stand

– Bygget er i forholdsvis god stand, og så var dette et bygg som lar flytte på seg, sier Trætnes.

Hvert år tar han imot mange skoleklasser med helsefag-studenter fra videregående skole og høgskole, samt andre interesserte. Her kan han vise dem historia til gardsdrifta på Opdøl, og behandlingsterapi og det som har skjedd innen psykiatri i løpet av mange år.

Møysommelig

Selve flyttinga mandag var også en møysommelig prosess. 10–12 mann var involvert, og to store kraner pluss spesiallastebil var i aksjon.

– Dette er et såkalt samløft, siden vi må bruke to kraner. Vi har tatt høgde for at det kan være opp mot 50 tonn, inkludert stålbjelkene som vi løfter med. Det er en krevende prosess, hvor vi har stort fokus på sikkerhet for personell og sikkerhet for at huset flyttes så skånsom mulig, forklarer Åge Ertsgård, HMS-ansvarlig for Sykehusbygg HF.

Etter at stabburet var løftet opp på lastebilen, ble kranene flyttet ned til sørsida av paviljongene hvor det er støpt nye fundament, tilsvarende det Stabburet har stått på fram til flyttinga. Mens Stabburet ble løftet, ble også to trær tatt ned for å sikre at det kunne kjøres trygt ned til den nye plasseringa.

Foran skjema

Fire og en halv måned etter oppstarten med riving av overlegeboligen 15. januar kan Ertsgård fortelle at alt arbeidet på sjukehustomta så langt har gått etter planen.

– Vi har ligget foran skjema med riving og flytting, alt har gått akkurat som det skulle. Når Stabburet nå er ferdig flyttet, skal vi rive det lille bygget rett bak, da er 20 av 20 hus revet. Så fortsetter vi med å bygge infrastruktur i form av veg, vann og avløp, varme og strøm. Dette gjør vi ferdig før selve bygginga starter den 1. november, som blir den neste milepælen, sier Ertsgård.