RAUMA: Mandag startet grusingen av en tursti på 5, 8 kilometer rundt Herjevatnet i Rauma. Et prosjekt til nærmere 3 millioner er i ferd med å realiseres. Det skjer etter at det i 2014 ble laget en vegtrasé rundt hele vatnet av den traseen som da sto igjen. Nå i vår har de gått over vegtraseen og finplanert. I løpet av uka, om ikke noe uforutsett skulle skje, har all grusen på cirka 11.000 kubikk blitt fraktet med to helikopter og strødd utover vegtraseen.

Dugnadsgjeng

Alt skjer i regi av Holmemstranda idrettslag med Jo Andre Herje i spissen. Med seg har han dugnadsvillige bygdefolk som stiller opp, i tillegg til innleid transportør Øyvind Hovde som har lenge kjørt sand fra Hanset Sand AS til Nysetra.

– Ja, dette er en stor dag, sier Jo Andre Herje, som ser at alt har kommet godt i gang med frakting av sand med helikopter.

Mangler fortsatt litt penger

To helikopter med fire flygere som veksler på å kjøre de to helikoptrene fra Norhelikopter i Ålesund. Det er Airbus H-125 helikopter som benyttes.

– Hvordan har dere finansiert denne storsatsingen for et lite idrettslag?

– Jo, over tid har vi fått en meget god respons på prosjektet. Den største summen var 900.000 i tippemidler, dessuten har det kommet jevnt og trutt inn midler med alt fra enkeltpersoner til bedrifter, hytteeiere har spyttet i opp til 25.000 kroner. Med slike summer vil det jo monne, sier Herje.

– Er dere i havn nå, da?

– Nei, vi mangler et par hundre tusen, men vi har fått lovnad på at vi kan få låne det vi måtte mangle i bank. Det dukker vel opp noe nå når enkelte ser at vi realiserer prosjektet tursti rundt Herjevatnet, sier Herje.

– Og dere har fått et flott vær under gruslegginga...

– Det er jo en forutsetning at en har godt flygevær, så vi er glade for at ikke tåka skulle dukke opp.

– Når regner dere med at grusingen er unnagjort?

– Til helga skulle all masse være utkjørt. Kanskje alt på torsdag, sier basen, Jo Andre Herje.

– Dette blir flott

– Dette blir en flott tursti, sier Rune Singelstad fra Isfjorden som er av sted å se på gruslegginga.

– Familien har hytte like ved turstien, men det er også kjekt for alle som liker seg i fjellet, sier Singelstad.

Flott og vekslende natur på turen som er cirka 10 kilometer fra Nysetra i en innlagt tur rundt Herjevatnet. Det er tidligere laget noen kilometer tursti, samt at det er laget bilveg i hytteområdet.

Alt før vegen var ferdig gruset, men planert, har turstien vært flittig benyttet, bortimot 1000 personer har årlig prøvegått stien, ifølge turboka som er utlagt ved turstien.