MOLDE: Det sier Åge Vassdal, foreldrerepresentant i nedlagte Teoball barnehage om det som i utgangspunktet er en skikkelig «gladsak» for barn i Molde.

– En hyggelig måte å sette punktum på i en usedvanlig sak, sier advokat Erik Wold om pengegaven fra barnehagen.

Ga 235.000 til apparater

Etter at Overføringsavtalens Sikringsordning, én uke før rettssaka i mars i år, droppet det overraskende søksmålet mot dem på 1,8 mill. kr i framtidige pensjonsutgifter, satt barnehagen igjen med 235.310 kr da barnehagen ble avsluttet.

– Ifølge vedtektene skal de brukes til barnevennlige formål. Da vi diskuterte det, kom det opp at Sjøfronten kan mangle leik. Alle var enige om at det var en god sak. Derfor ville vi gi de 235.000 som tilskudd til et leike- eller aktivitetsapparat på det nye Torget. Vi var opptatt av at det ikke bare blir vakker kunst der, forteller Vassdal til Romsdals Budstikke.

Går trolig til skulpturer

Foreldrene ble derfor litt overrasket da de så kommunens svar på brevet.

Advokat Wold skrev på vegne av dem at «om ikke leike/aktivitetsapparat lar seg forene med planene for Torget, ønsker vi at kommunen foreslår et annet barnevennlig formål.»

Kommunalsjefen takker hjerteligst for gaven og svarer at de mest sannsynlig går til en kunstnerisk utsmykning som tilrettelegger for aktivitet for barn på det nye Torget.

– Leit hvis kunsten mislykkes

Disse kunstskulpturene, i et avlangt område inntil Moldetorget, «skal invitere til leik og aktivitet», fulgt av et element med vann, heter det i planene.

Fire inviterte kunstnere jobber nå med sine skisser i en konkurranse om skulptur-jobben med en ramme på 1,6 mill. kroner. I alt koster skulpturprosjektet 2 millioner kroner.

– Å gi penger til kunstskulpturer var absolutt ikke det vi tenkte, men kanskje skulle vi vært enda tydeligere. Når pengene kommer fra en barnehage, er det er naturlig at det er leikeapparat de går til, ikke skulpturer å balansere på. Det har manglet i sentrum i alle år.

– Kommer dere til å gjøre noe overfor kommunen?

– Vi har ikke planer om det. Det er mer en sterk oppfordring til kommunen. Hvis det viser seg at skulpturen ikke får den funksjonen at den oppfordrer til leik og blir en reell samlingsplass, er det utrolig leit for barna i Molde, sier Vassdal.

– Innenfor gavens formål

Kommunalsjef Eirik Heggemsnes kaller gaven «et veldig positivt bidrag til Torget og Sjøfronten», som ellers er et spleiselag der mange bidrar, påpeker kommunalsjefen.

– Hva med at giver spesifiserte at det skulle gå til «leke/aktivitetsapparat for barn på det nye Torget»?

– Vi mener kunsten som er planlagt på Torget legger til rette for aktivitet for barn og at det dermed er innenfor hensikten med gaven, sier Heggemsnes til Romsdals Budstikke.

Han viser til at det blir andre leikemuligheter i «spleise-parken» til Brunvoll og kommunen i Sjøfronten 3, nedenfor Brunvollkvartalet.

Ber om høgere ambisjon for barn

Vassdal mener kommunen kan tillate seg å være langt mer ambisiøs for barna på Torget:

– Det er god plass på Nedre Torg og mulighet til å sette opp apparater der kiosken ligger i dag – i tillegg til skulpturene. Jeg kan ikke skjønne at det kan ødelegge Sjøfronten. Det trenger ikke være sandkasse og disse, for det finnes mye fint og spennende på markedet i dag.

– Kommunalsjefen og «sjef-artitekt» for Torget, Arne Strømme, viser til at det blir gode leikemuligheter nedenfor Brunvoll også. Er ikke det bra nok?

– Nei, det må jo ligge noe midt i sentrum. Barnefamiliene er kjempeviktige i sentrum, fordi de skaper en masse synergieffekter. Da er det synd om de må helt bort til Brunvoll. Et levende sentrum trenger barnefamilier. Jeg flyttet til Molde med små barn fra Trondheim, som har flere stoppesteder med leik i sentrum, og ser at Molde ikke har endret seg på flere tiår. Kommunen trenger ikke reise til Bilbao og Odense, som de har gjort. Det holder å se til Åndalsnes for hva de har gjort i sentrum, sier Vassdal.

Sigrun Lossius Meisingset

Gir gave: Åge Vassdal og Teoball barnehage.Foto: Kjell Langmyren Foto: Kjell Langmyren/Dagens Næringsliv