I et innlegg på Facebook-siden til Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard gir ordførerne i Nordmørskommunene full støtte og sympati til sin kollega i Gjemnes som står midt oppe i grensjusteringssaken som kan komme til å dele kommunen.

Respekt

«Vi har stor respekt for den situasjonen Gjemnes er satt i, og vi er klare til å støtte ordføreren og kommunen også i tida framover», skriver Kjell Neergaard. Og videre: «Tidspresset kommunen blir satt i hvis søknaden innvilges henger ikke på greip!»

– Det er fint å få støtte. Det er en krevende situasjonen vi står i, sier Sjømæling til Rbnett.

Kan ta tid

Avgjørelsen om Indre Gjemnes skal bli en del av nye Molde kommune eller ikke skal tas av Kommunal – og moderniseringsdepartementet. Sjømæling hadde håpet å få en avklaring med det aller første. Men trolig vil han og innbyggerne enda gå flere uker i uvisshet før en avgjørelse kommer. Det setter kommunen på vent, mener Sjømæling.

– Før vi får en avklaring så står vi på vent. Det er ikke noe god situasjon. De siste signalene vi fikk er at det kan ta enda en måned før avgjørelsen blir tatt.

– Hvordan blir Gjemnes-samfunnet påvirket av en så uavklart situasjon?

– Det er hemmende, og det er klart det blir mer krevende jo lengre tid som går. Når situasjonen er uavklart er det veldig vanskelig å ha klare mål og en klar retning på det arbeidet vi gjør. Vi har for eksempel en del prosjekt og andre avgjørelser som blir utsatt og verdifull tid går tapt. Det er ikke bra, sier Sjømæling.

– Hvordan opplever du situasjonen som ordfører?

– Den er krevende. Hele prosessen har vært krevende. Vi må få landet denne saka nå.

Leve sammen

Etter at Angvik bygdelag søkte om å flytte bygdene tilhørende Angvik skolekrets over til Nye Molde kommune har det vært knallharde fronter mellom de forskjellige grupperingene i Gjemnes. Sjømælingen mener imidlertid at de fleste innbyggerne tar situasjonen med fatning.

– Folk flest tar jo dette greit, men det er også noen som gir uttrykk for sterkere synspunkt enn andre, for å si det slik. Men vi oppfordrer folk til å ha en gemyttlig samtale – vi skal leve sammen uansett hvordan dette går.

Dårlig tid

Kommunestyret i Gjemnes har gått klart imot en grensejustering. Dersom departementet likevel godkjenner at Indre Gjemnes blir en del av nye Molde, så mener Sjømæling at det i realiteten er en deling av kommune og at rest-Gjemnes har svært dårlig tid til å bestemme hva kommune skal gjøre. Sjømæling får full støtte i det synspunktet fra Kristiansund-ordfører Neergaard:

– Det er en ufattelig tragisk prosess. Om departementet godkjenner søknaden, så vil endringen skje fra 1. januar 2020. Da har Rest-Gjemnes veldig dårlig tid på seg. Jeg er overrasket over at de lar det skje på så kort tid, om de er så dumme å godkjenne søknaden, uttaler Neergaard i et intervju med Tidens Krav.

Kommende fredag skal Sjømæling møte ordførerne i Averøy, Tingvoll og Kristiansund kommuner.

– Vil en eventuell sammenslåing av rest-Gjemnes og de tre andre kommune være tema?

– Nei, det er ikke noen dramatikk i dette møte. Det blir orientering og statusoppdatering, sier Sjømæling.

På Kristiansund-ordfører Kjell Neergaards facebook-side går ordførerne på Nordmøre ut med felles støtte erklæring til Gjemnes-ordfører Knut Sjømæling. Foto: Facebook