Tove Henøen som også er ordfører i Fræna, tror ikke vi får svenske tilstander, der landsbygda i mange deler av landet er så å si avfolket.

Etterlyser distriktsdebatt

– I Norge har vi en langstrakt kyst. Skal Norge høste av ressursene i havet, må folk bo og arbeide langs kysten. Likedan i landbruket; hele landet må tas i bruk for å utnytte ressursene. Men jeg sakner en grundig debatt om hva slags distriktspolitikk vi skal ha her i landet. Den debatten må også fylkespolitikerne i Møre og Romsdal ta i sin fulle bredde, sier Tove Henøen til Romsdals Budstikke.

Sp-politikeren følger nøye med på folketallsutviklingen i Møre og Romsdal. Hun ser den samme trenden som mange andre gjør: Byene og de største omlandskommunene til byene vokser, mens de mindre distriktskommunene sliter med å holde folketallet oppe.

Arbeidsplasser flyttes

– Det er ikke så forunderlig at de mindre distriktskommunene sliter, for flere kommunale og statlige arbeidsplasser har de siste åra blitt flyttet sentralt. Sentraliseringen henger sammen med tilbudet på arbeidsplasser, sier Henøen.

– Er det mulig å stoppe sentraliseringen?

– Jeg kan uttale meg om hva vi i Fræna gjør. Fræna har beholdt kommunale kompetansearbeidsplasser, for eksempel med barnevern og brannvern. Andre kommuner, som Eide, har valgt å «outsource» tjenester. Jeg tror det kan være en forklaring. Jeg er opptatt av at distriktskommunene ikke må gi fra seg kompetansearbeidsplasser, men beholde dem i egen kommune. For Fræna er det også utrolig viktig at vi har offentlige arbeidsplasser som AKT-senteret og Hustad fengsel, sier Tove Henøen. En desentralisert struktur med videregående skoler er også svært viktig, legger hun til.

Det viser seg også at mindre distriktskommuner har en befolkning med lavere utdanningsnivå enn bykommunene og områder i sentrale strøk av landet.

Kan ungdommen bremses?

– Er løsningen for distriktskommunene å bremse ungdommen i å ta høyere utdanning?

– Nei, jeg tror ikke det. Utdanningsnivået henger nok sammen med at kommunal sektor er nødt å tilby kompetansearbeidsplasser hvis vi skal få høyt utdanna ungdommen tilbake for å etablere seg. Hvis jeg bruker Fræna som eksempel igjen: Beslutningen om å utvikle området Holamyra i Malmefjorden til næringsformål, har ført til at der i dag er imponerende mange bedrifter som skaper arbeidsplasser for folk med ulik kompetanse, sier Henøen.

Forskjellene vil øke

– Distriktspolitikk er ikke temaet vi hører oftest i den politiske debatten?

– Nei, det er bare vi i Senterpartiet som fronter distriktspolitikk som tema. Kanskje er det derfor Senterpartiet har fått så bra oppslutning. Ta kommunereformen: Jeg tror vi kommer til å se enda større forskjeller mellom de største kommunene og de minste som blir stående alene. Folk vil merke forskjellene, det vil gå ut over tjenestetilbudet i de minste kommunene dersom regjeringa gjør alvor av å straffe småkommuner økonomisk hvis de ikke slår seg sammen.

– Jeg er glad for at årets landbruksoppgjør endte slik som det gjorde, ved at regjeringa snur på sentraliseringstanken. Med årets oppgjør kan bøndene se mer positivt på framtida, sier Tove Henøen.