Jeg tror liksom at jeg er ekspert på nett. Som nettredaktør og sjølerklært netthode, skal jeg ha lært alle triksene i boka når det handler om å ikke bli lurt av svindlere på nett. Og det må vel innrømmes at jeg har tenkt nedlatende tanker om folk som lar seg lure av disse skurkene som skal ta pengene dine. Så dagens Frihelg er en erkjennelse av at jeg ikke bør være så tøff i trynet. Det gjør fysisk vondt å skrive ukas spalte.

Du har sikkert fått den samme e-posten om at du må oppdatere betalingsinformasjonen på Netflix. Det har vært flere svindelforsøk med samme tema tidligere, og jeg har også fått lignende e-post uten å la meg lure. Så alle alarmklokker skulle ringe i hodet mitt. Men der satt jeg altså med mobilen på terrassen i solsteiken på en inneklemt sommerdag i mai, med sola i øynene, guarden nede og med naiviteten langt framme i pannebrasken. Mailen var også bedre laget enn tidligere. Jeg hadde nylig bytta betalingskort, så det var naturlig at Netflix ikke ville virke mer nå når det gamle kortet ikke var gyldig lenger. Så jeg begynte altså å klikke meg inn på dette. Jeg fullførte ikke hele prosessen, men kom sikkert langt nok til at det kunne skade meg. Jeg skjønte etter hvert at her var det noe galt, og det ble tydeligere når jeg så nærmere på avsenderen. Det var ikke Netflix, men Nefflix. Og det var ikke lett å se i motsola...

Med flauheten kokende i kroppen var det bare å begynne å endre passord. Ikke bare på Netflix, men på alle andre steder der dette passordet er i bruk. Så får man bare krysse fingre for at både penger og nettsikkerhet fortsatt er ivaretatt.

De siste dagene har innboksene våre blitt overøst med e-poster fra alle steder der du har lagt igjen adressen din for å få tilbud fra forretninger, bilutleiere, hotellkjeder, kundeklubber, strømmetjenester og alt mulig annet. Årsaken var at dagen i går var den store GDPR-dagen. Det var dagen da den nye personvernlovgivningen i Europa ble innført, og at alle bedrifter må varsle sine kunder om hvordan de ivaretar personvernet. Norske selskap har riktignok fått utsatt fristen til seinere i sommer, men alle ønsker å ha dette i orden før folk går til ferie.

Det er flott at vi får bedre personvernregler. Det er en nødvendig opprydding etter noen år der stadig smartere datamaskiner har tatt kontroll over mye persondata. Det finnes mange regler mot nettsvindlere, men også svindlerne blir smartere og smartere. Og de får oss andre til å føle oss ganske så dumme. Men forhåpentligvis lærer vi av det.

God helg!