Fræna: Fellesnemnda Fræna-Eide valgte å gå for arbeidsgruppas innstilling. «Fisken og plogen», tegnet av Øystein Hauge og Madlen Behrendt blir dermed symbolet for den nye kommunen som oppstår når Eide og Fræna slår seg sammen 1.januar 2020.

Forlag på alternativ

Men det var ikke noen helt enkel sak for nemnda. Krf-politiker Kjell Lode fra Fræna, som satt i arbeidsgruppa som innstilte enstemmig på «Fisken og plogen», valgte å fremme forslag på alternativet Svanen og Jendemsfjellet når saken skulle avgjøres.

– For å gi de som står for det tradisjonelel en stemme, og få en avstemmig mellom alternativene, sa Lode.

Forslaget fikk to stemmer og i den neste avstemmingsrunden ble «Fisken og plogen» enstemmig vedtatt.

Usikker

Fræna-ordfører Tove Henøen, som har ledet arbeidsgruppa som har jobbet i hele vår med kommunevåpenet, var på forhånd usikker på om innstillingen fra arbeidsgruppa ville bli vedtatt. Hun kunne smile da saken var endelig avgjort.

– Vi har tatt oppdraget meget alvorlig, og blant annet knyttet til oss rådgivere og ekspertise, sier Henøen.

Fellesnemnda tok også med i vedtaket en mulighet for å bruke profesjonelle til å justere «Fisken og plogen», men uten at det går utover grunntonen i symbolet.

Skryt

Fellesnemnda ga mye skryt til arbeidsgruppa, ikke minst for måten de har involvert befolkningen i prosessen.

Nykommunens kommunevåpen har satt følelser i sving. Da Romsdals Budstikke tok med seg «Fisken og plogen» på en tur rundt i kommunene så var det svært så delte meninger. «Hekkesaks», sa noen. «Hvor er plogen?» og «Ser ut som en tatovering», var andre reaksjoner. Andre igjen var mer positive, særlig falt «Fisken og plogen» i smak hos de yngre generasjoner.

Fra nyttår lettes det på regelverket for kommunevåpen og kommunestyret har eksklusiv rett til å bestemme kommunevåpenet. Tidligere har kommunevåpen vært nødt til å bli godkjent av kongen i statsråd.

Tegneren: Øystein Hauge. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen Foto: Rigmor Hagen