MOLDE: Molde 7 Topper har hatt en voldsom vekst siden oppstarten i 2015. Primus motor for det etter hvert så svært populære arrangementet er Thomas Sandhaug. Før de arrangerte fjelløpet for første gang for tre år siden, trodde han på rundt 100 deltakere.

Da Molde 7 Topper ble arrangert for tredje gang i fjor, var deltakerantallet over 1000!

– Det er helt utrolig mye. Det viser at moldensere er spreke folk. Det var ikke i våre villeste fantasier at det skulle bli så populært. Vi sammenliknet oss med lokale løp og trodde vi skulle bli på størrelse med dem. Det er utrolig bra at Molde-folket har tatt imot konseptet på en så bra måte. Man får ikke skapte en slik suksess for tilreisende om ikke man har et hjemmepublikum som stiller opp. Dette har blitt en «snakkis» blant folk nå på våren, sier Thomas Sandhaug til Romsdals Budstikke.

Ikke et ønske om å bli større

Men selv om løpet har vokst seg til å bli fylkets største løpsarrangement, er det ikke noe mål i å vokse ytterligere.

– Overhodet ikke. I og med at vi hadde 850 deltakere i 2016, satte vi oss et hårete mål om å passere 1000 deltakere i fjor. Det greide vi. Men det er ikke noe mål for oss å vokse ytterligere. Vi skal heller prøve å holde på denne deltakelsen.

– Hvorfor ønsker dere ikke å fortsette og vokse?

– Vi klarer vel ikke et så mye større arrangement med det apparatet vi har nå. Da må vi profesjonalisere alt. Foreløpig arrangerer vi for fjerde gang, så ser vi hvordan det går. Det som driver oss er å skape et enda bedre arrangement for folk. Hvis det skal bli større og bedre, er ikke det noe vi som arrangørgjeng kan gjøre alene. Da må vi ha kommunale krefter og næringslivet med oss til å utvikle hele Moldemarka, mener Sandhaug.

– Kommer deltakerne stort sett fra Molde eller også andre plasser?

– I fjor kom 30 prosent av løperne fra utenfor Molde kommune. Over 100 deltakere kom fra utenfor Møre og Romsdal. Det er jo artig at vi klarer å sette Molde på kartet. Vi har både svensker og briter påmeldt nå. Tirsdag la vi også ut en engelsk versjon av nettsida vår, så vi håper på mer internasjonal deltakelse. Det har vært en drøm om at folk skal reise hit fra andre land for å være med. Om man skal tiltrekke seg internasjonal deltakelse, må man jo også gjøre seg forstått. Derfor har vi ordnet til engelsk nettside, sier Sandhaug.

Meldes om sol og finvær

Lørdag er det klart for den fjerde utgaven av løpet. Antall påmeldte deltakere er omtrent som den var på samme tid i fjor, litt over 600. Trolig vil det nok en gang være over 1000 fjellglade mennesker i Moldemarka til helga. Og for fjerde år på rad ser det ut som om værgudene er på arrangørenes side.

– Når man har et så stort arrangement utendørs, er det gledelig at værmeldingen er på vår side. Det har vært tørt og fint vær lenge, og det ser ut som det skal holde seg også de neste dagene. Det ligger an til å bli en veldig fin dag. Temperaturen blir ikke så høy, så det er perfekt for løperne, sier Sandhaug.

Bortsett fra en liten endring i begynnelsen, er løypetraseen den samme som i fjor. Løpet har tre forskjellige klasser. Aktivklassen er med tidtaking og klasseinndeling etter 10-årsklasser. Mosjonsklassen er med tidtaking, men med litt mindre alvor. Trim/familie-klassen er uten tidtaking.

Om sju topper på til sammen 1400 høydemeter og 18 kilometer blir for mye, kan man nøye seg med tre eller fem topper.

– Da får man også være med på folkefesten og se den flotte utsikten. Man får også se hvor fort de aller raskeste løper.

Nytt ultraløp

Nytt av året er at det i tillegg blir arrangert et såkalt ultraløp. Det har dobbelt så mange høydemeter som «sjutopperen», og er 50 kilometer langt.

– Vi er spent på nyvinningen vår. Vi hadde en gjennomløping på lørdag. Løypa er veldig fin. Det blir spennende å høre hva andre folk syns. Der har vi rundt 30 påmeldte nå. Det var egentlig det vi håpet på, sier Sandhaug.

Thomas Sandhaug er med og arrangerer Molde 7 Topper for fjerde gang lørdag. MOI er arrangør av det meget populære fjelløpet. Foto: ERIK BIRKELAND