FRÆNA: Fræna skole- og ungdomskorps med sine rundt 25 musikanter er slått sammen av fire korps, og dekker skolekretsene Haukås, Sylte/Malme, Tornes og Hustad. Det gjør 17. mai til litt av en kabal. Hele fire ganger skal de trøkke til med korpstoner i ulike tog på nasjonaldagen. Fremst i toget går tamburmajorene Lene Stokke Lothe (14) og Agnes Marie Håseth (14) fra Moen i Fræna. Lene går på Tornes, Agnes leder an i de tre øvrige.

Helt sjef

En tamburmajor setter i gang og stopper musikken, gir tegn til musikantene og leder toget i trafikken. Korpsdirigenten er ikke med i toget på 17. mai, og det hviler derfor et stort ansvar på tamburmajorene. Det synes Lene og Agnes bare er kjekt.

– Som tamburmajor er jeg sjefen når korpset skal marsjere. Jeg må vite hvor vi skal gå og hvilke kommandoer jeg skal gi. Tamburmajorene må være tydelige så musikantene vet at det er vi som er bestemmer. Jeg synes det er gøy, sier Lene.

Langt å gå for musikantene

I forkant av 17. mai har jentene hatt intens øving med Fræna skole- og ungdomskorps.

– Det er artig å prøve noe nytt. Holdningen er viktig. Man må være bestemt. Det kan være litt vanskelig, men det går bedre for hver gang vi øver, sier Agnes.

– Du skal gå foran i tre tog. Det blir et stykke å gå?

– Ja, men det gjør ikke noe. Det er enda lenger for musikantene i korpset. Jeg er kjempeglad i 17. mai, sier Agnes.

Har ikke drilltropp

Agnes og Lene trener til daglig i Hustad drill, hvor de har holdt på i henholdsvis to og halvannet år. Korpsleder Ann Romuld forteller at hun er svært glad for at jentene vil bidra som tamburmajorer i Fræna-korpset.

– Vi har hatt drilltropp tidligere, men de valgte å trekke seg ut i fjor. Det er ikke så enkelt å organisere drilltropp med yngre utøvere, og vi er veldig fornøyd med å ha fått inn Agnes og Lene som tamburmajorer, sier Romuld.

– Korpset kan senke skuldrene

Romuld roser de to fjortenåringene.

– Agnes og Lene har viktige oppgaver, og har blitt skikkelig drilla – bokstavelig talt, hehe – i tamburmajoroppgavene. De har blitt så flinke. Det gjør at korpset også senker skuldrene. Jentene er trygge på det de holder på med, sier Romuld.

Siden Fræna skole- og ungdomskorps dekker hele skolekretsen bortsett fra Bud startet korpset dagen i Elnesvågen. De marsjerte deretter på Tornes, Hustad og Sylte/Vonheim før de kunne legge ned instrumentene og hvile beina.

Agnes Marie Håseth leder an korpsene på Haukås, Sylte/Malme og Hustad. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen-.
Lene Stokke Lothe (14) skulle lede korpset på Tornes. FOTO: PRIVAT Foto: Rigmor Hagen