BATNFJORDSØRA: Selskapet Nofence AS ble etablert i 2011, basert på oppfinner Oscar Hovde Berntsen sin idé om verdens første virtuelle gjerdeløsning. Styrt med en app på mobilen. Den første prototypen var allerede klar i 2007. Men ting tar nødvendigvis tid før man kan få det store gjennombruddet. Nå er det dette som er rett rundt hjørnet, bekrefter daglig leder og medeier Erik Harstad.

– Nofence AS har nå ti ansatte. Nesten alle har eierandeler i selskapet. Fra den spede begynnelse har vi holdt på i rundt ti år med å utvikle og teste ut produktet – vårt virtuelle gjerdesystem. I snitt tar det åtte år for et hardwareselskap å få produktet ut i markedet. Det er der vi straks er nå, sier Erik Harstad til Romsdals Budstikke.

En viktig milepæl

– Nå er Nofence endelig godkjent av Mattilsynet på geit, det var en viktig milepæl for oss. Vi har kjørt på lavbluss i to år med betalende kunder her i landet. Pilotprosjektet er nå ferdig. Det som står for tur nå er masseproduksjon. Nofence skal ut i verden, fastslår Harstad.

Det er lørdag formiddag. I bedriftens lokaler i Polygon-gården på Batnfjordsøra er det hektisk aktivitet. Fem-seks ansatte og medhjelpere er i full driv med sluttmontering av Nofence-klaven, som skal henge som ei bjelle på dyret. Plasten er støpt på Åndalsnes, elektronikken er lagd på Løkken i Trøndelag. Solceller driver Nofence-teknologien. Sluttmontasjen foregår foreløpig i lokalene på Batnfjordsøra.

– Det som nå er på trappene er å hente inn profesjonell venturekapital, anslagsvis 40-50 millioner kroner. Vi må finne den strategisk riktige partneren. Vi har blant annet vært i møte hos Google Ventures i San Francisco ganske nylig. Det er ikke alle som blir bedt om å komme dit. Vi ble brukt til å fronte norsk landbruksteknologi i Silicon Valley. Vi samarbeider med Innovasjon Norge, som også har støttet oss. Vi har også fått ei helside i Wall Street Journal. Og nå blir det attpåtil et oppslag i Romsdals Budstikke, før Finansavisen skal møte oss, smiler Erik Harstad.

Skal bare finne den rette

Han ser «temmelig lyst» på å få inn den nødvendige kapitalen for å få Nofence ut i de store markedene. Det er mer enn nok potensielle og pengesterke samarbeidspartnere, det handler bare om å finne den rette.

– Vår klare ambisjon er å være det verdensledende selskapet på virtuell inngjerding. Vi er det egentlig allerede. Vi har tre konkurrenter, i USA, Australia og New Zealand. Men vi vet at de ligger bak oss i kappløpet, sier Erik Harstad.

Pilotprosjektet med betalende kunder i Norge har omhandlet 100 kunder, 1000 geiter. Foreløpig er det kun geit som Nofence kan brukespå for å holde dem i sjakk ute i naturen. Nofence bidrar til bedre dyrevelferd og et mer bærekraftig landbruk, hevder bedriften fra Gjemnes. Klaven sier klart fra når de nærmer seg grensen for hvor de skal holde seg.

Mye geit i verden

– Det virker kanskje litt rart at det er geit vi konsentrerer oss om, for det er lite geit i Norge. Men det er en milliard geiter i verden. Og 1,5 milliard storfe. De store markedene og de store pengene er det storfe som genererer. Vi sikter oss inn mot storfemarkedet. Vi har kommet gjennom et nåløye med geit, nå skal vi gjøre det samme med storfe.

Blant de strengeste

– Norge er blant de strengeste i verden på dyrevelferd. Derfor var det så viktig å bevise at vår teknologi er riktig overfor Mattilsynet. Nå som det er gjort er vi snart i startgropa for internasjonal skalering. Vi skal få teknologien vår ut i verden. Det er kun selskap med stort globalt potensial som er attraktive for venturekapital-investorer. Vi er der nå. Derfor er dette så lovende og derfor ser det veldig lyst ut for Nofence, forklarer Erik Harstad.

De fikk 3,7 millioner i støtte fra Innovasjon Norge for å gjennomføre pilotprosjektet. Av lokale investorer er Olbjørn Kvernberg og Arnar Lyche med på laget. Og de ansatte. Med liv og lyst. De merker nå stor interesse fra Australia, Canada, New Zealand og USA. I USA er Nofence allerede patentert. USA ligger an til å bli et av de første og største markedene for det virtuelle gjerdet fra Gjemnes.

Vi blir med oppfinner Oscar Hovde Berntsen en snartur til garden på Bjerkeset, der han har noen geiter som rusler rundt i et «inngjerdet» område uten gjerde. Ingen problem, Oscar ser hvor de er på mobilen. 42-åringen smiler om kapp med sola.

– Klart det er spesielt og veldig kjekt når teknologien nå er tatt i bruk av så mange geitebønder allerede. Det begynner å bli arbeidsplasser å snakke om. Det er kjøle artig. Verden har oppdaget oss. Dette begrenser seg jo ikke til Norge. Og selve Nofence-systemet virker enda bedre enn hva jeg håpte på i begynnelsen. Målet er at Nofence skal utgjøre en forskjell i landbruket verden rundt. Nå starter det. Nå er det produksjon, salg og markedsføring som gjelder, sier Oscar Hovde Berntsen.

Oscar Hovde Berntsen på World Agritech Innovation Summit. Det ble også besøk hos Google. Foto: Privat