MOLDE: Jon Aasen (67) har holdt kortene tett inntil brystet de siste månedene: Vil han stille til valg neste høst, eller ville han takke for seg som fylkespolitiker?

Fredag 11. mai var frist for å fortelle nominasjonskomiteen om man vil la seg nominere på nytt til fylkestingsvalget. Jon Aasen svarte ja.

Vil sy sammen fylket

– Problemet mitt er at lysten på å fortsette med politikk fortsatt er stor. Jeg er motivert til å være med å sy sammen dette fylket til den nye regionen vi skal være fra 2020, sier Aasen til Romsdals Budstikke.

Aasen er en svært erfaren politiker. Han har vært ordfører i heimkommunen Vanylven, og er nå inne i sin tredje fireårsperiode som fylkesordfører. Fylkestinget valgte i oktober 2015 Aasen enstemmig til fylkesordfører.

– Er du Arbeiderparti-politiker eller borgermester for hele Møre og Romsdal?

– I partisammenheng er jeg Arbeiderparti-politiker, trygt forankret i sosialdemokratiet. Som fylkesordfører har jeg en annen rolle; alle politiske parti og meninger fortjener respekt. Det har vært viktig for meg hele tida. Om ingen andre hører et innlegg fra en fylkespolitiker på talerstolen, skal iallfall jeg lytte til det, sier Jon Aasen.

Samarbeider med mange

Etter fylkestingsvalget høsten 2015 var det klart at den som skulle bli fylkesordfører, måtte samle politikere fra flere parti i en koalisjon for å få flertall. Aasen og Arbeiderpartiet inngikk samarbeid med Senterpartiet,

Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne, Uavhengig valliste for Sunnmøre og Nordmørslista.

– Hva skiller denne valgperioden fra de tidligere periodene du har vært fylkesordfører?

– Høsten 2015 var det mye lettere å komme fram til et flertall uten at Arbeiderpartiet måtte selge viktige posisjoner. Vi unngikk å måtte skrape inn til beinet. Ap har tre representanter i fylkesutvalget. Det er jeg fornøyd med, sier Jon Aasen.

Jon Aasen har vært fast i synet på at Møre og Romsdal har ei framtid som sjølstendig region.

– Hva venter fylkeskommunen fram mot 2020?

– Jeg er i likhet med alle de andre fylkesordførerne i landet, spent på hva kommunalministeren ender opp med når det gjelder å tilføre regionene nye oppgaver. Blir regionene tatt på alvor eller ikke?

– Hvilke konkrete oppgaver ser du som naturlig at Møre og Romsdal får fra staten?

– Ta ett område: Landbruk. Jeg synes det ikke er naturlig at Fylkesmannen skal forvalte deler av næringsvirksomheten, som landbruket. Landbruket bør være en del av fylkeskommunens, altså regionens, næringsavdeling. Jeg forventer også at vi som region får større ansvar for hvordan arealene i Møre og Romsdal skal brukes, hvordan miljøet skal ivaretas og oppdrettsnæringen skal forvaltes. En annen sak er Innovasjon Norge, der staten i dag har 51 prosent av eierskapet, fylkeskommunene 49 prosent. Jeg mener fylkeskommunene skal ha 65 prosent eierskap, for det er så store ulikheter mellom regionene at det ikke fungerer godt nok å ha ett nasjonalt styre for Innovasjon Norge. Det ligger altså store og viktige oppgaver og venter på Møre og Romsdal, sier Jon Aasen.

Arbeiderpartiet skal ha valglista til fylkestinget klar før nyttår.