MOLDE: Gigantiske Meraviglia satte både norsk rekord og Molde-rekord da den la til kai her i byen litt før klokka 13 lørdag. I antall passasjerer er det Malta-registrerte cruiseskipet det største som noen gang har ankommet norskekysten. Og Molde var først ut. Det fikk lokalbefolkningen virkelig med seg.

Det kokte i byen allerede før ankomst. Da 4900 passasjerer og et mannskap på 1500 slapp ut i byens gater, kokte det nesten over. Facebook har vært «pepret» av flotte bilder av det mektige skipet som er hele 316 meter langt og 70 meter høyt.

Sikrere enn banken

Det var rett og slett en stor begivenhet med et av verdens største cruiseskip som gjest, på en dag da innseilingen og Moldepanoramaet tok pusten fra ganske så mange om bord.

Romsdals Budstikke fikk tre timers audiens om bord. Men det gikk nesten tre kvarter før vi i det hele tatt fikk klarsignal til å gå om bord. Det er nok ikke stort vanskeligere å ta seg inn i Det Hvite Hus. Rederiet MSC har en ekstrem fokus på sikkerhet, ble vi fortalt. Samtidig hadde de litt teknisk krøll som gjorde at det tok ekstra lang tid.

Voldsom buffet

Skipets eventsjef og vår omviser var Samuel Pamphile fra Haiti. Han tok oss først med til buffetrestauranten, med mat og desserter fra omtrent hele verdens menyer. Man blir nesten mett før man får hentet tallerkenen. For den som ikke liker buffet er det heldigvis 12 strøkne restauranter og en egen sushibar om bord. Samt 20 barer og lounger. Nok om det.

– Jeg har jobbet tre år i MSC og halvannet år på dette skipet, som ble sjøsatt høsten 2016. Innseilingen til Molde og utsikten herfra er det vakreste jeg har sett hittil, sier Samuel Pamphile.

Det er som musikk i ørene til markedsansvarlig Jorid Søvik i Molde og Romsdal Havn IKS. For det Samuel fra Haiti fikk se fikk også tusenvis av passasjerer se. De gikk bananas med mobilkameraene. For Moldepanoramaet var ellevilt vakkert på lørdag.

– For oss som jobber med dette er det en stor glede og lettelse når været så til de grader spiller på lag. Tenk om det var skodde og regn nå! I stedet får vi altså best tenkelig vær på et så stort og viktig anløp. Det er jo utsikten som er juvelen vår, og på en dag hvor vi setter rekord er det bare fryd og gammen når byen og panoramaet stråler mot tusenvis av gjester, sier Søvik.

Samuel Pamphile fortsetter vår omvisning. Vi starter med det fenomenale bassengdekket, der de også viser fotballkamp på storskjerm, med fjorden og fjellene som bakteppe. Det er flere basseng om bord, og boblebad med fjordutsikt. Det er også et eget badeland med vannsklier.

Overveldende luksus

Skipet er så overveldende luksuriøst og innholdsrikt at det er vanskelig å beskrive. Bildene gir et lite innblikk i den egne luksusverdenen som er om bord. På Rbnett har vi lagt ut en langt større bildeserie for den som er nysgjerrig og kanskje vurderer å booke seg et cruise med MSC Meraviglia.

På vår tre timer lange vandring fra dekk til dekk fikk vi se alt fra bowlingbane, løpebane og idrettshall til gedigen teatersal (plass til 985), casino og egen handlegate full av butikker, barer og restauranter. Man har også eget fransk sjokoladeri om bord, signert prisvinneren Jean Philippe Maury. Og en spaavdeling som fikk Jorid fra Molde Havn til å få lyst til å ankre opp der for noen timer. Bare for å nevne noe. Forresten, vi må nevne mer. Egne fornøyelsesparker og lekeeldorado for barna. Og Cirque du Soleil underholder fast om bord. Et verdensberømt fransk sirkus.

– Dette vi ønsker oss

– Hva skal man si? De lider sannelig ingen nød om bord. Det er mektig imponerende. Og det er særdeles hyggelig at MSC velger Molde som et av stoppestedene. Det er jo dette vi ønsker oss. Dette praktskipet kommer hit to ganger seinere i sommer.

– Det er fantastisk at vår lille by kan ta imot en sånn gigant. Og at vi kan tilby passasjerene så utrolig mye. Noen drar til Bud og Atlanterhavsvegen, andre rusler bare rundt i byen, eller drar opp på Varden. Det er utfordrende for logistikken med så mange tusen passasjerer, men vi landet det bra. Utviklingen går i retning stadig større skip, sier Jorid Søvik.

Molde og Romsdal Havn skal motta 113 cruiseskip i år. 54 i Molde, 55 på Åndalsnes og fire anløp i eksotiske Eresfjord. Søvik har cruisekontroll og forteller at det er en fin økning i antall anløp. Hun gleder seg over utviklingen og håper på store lokale ringvirkninger.