En Molde-mann i begynnelsen av 20-årene måtte nylig møte i Romsdal tingrett tiltalt for brudd på vegtrafikkloven og for falsk anmeldelse.

Totalvraket bilen i utforkjøring

Det var i november i fjor at han lånte bort bilen sin til en kompis, selv om vedkommende ikke hadde gyldig førerkort. Dagen etter fikk han en melding med spørsmål fra kompisen om å få låne bilen litt lengre. Kompisen ville nemlig kjøre en tur til Ålesund.

Dagen etter dukket politiet opp hjemme hos ham – de spurte ham hvor bilen hans var. Den unge mannen svarte at han ikke visste. Politiet kunne da fortelle ham at bilen var totalskadd. I retten forklarte han at han da fikk panikk og fortsatte å lyve – han sa blant annet at han ville melde bilen stjålet.

På turen til Ålesund hadde kompisen kjørt utfor vegen og totalvraket bilen. Han hadde da en passasjer som ble påført ribbeinsbrudd. Sjåføren slapp imidlertid unna ulykka uten skader.

Gikk til politiet

På kvelden møttes de to kompisene, og bileieren fortalte hva han hadde sagt til politiet tidligere på dagen. Han angret på dette, og de ble enige om å gå til politiet og fortelle sannheten. De gikk dit sammen og den unge mannen fikk fortalt at han hadde løyet i første avhør og at han ville endre forklaringen.

I retten erklærte han seg skyldig etter siktelsen og samtykket til at saka ble avgjort ved tilståelsesdom.

Betinget fengsel og bot

Påtalemyndigheten mente straffen burde settes til fengsel i 21 dager, som gjøres betinget med en prøvetid på to år. Dette var tingretten enig i. Det var formildende at han så kort tid etter sin falske forklaring, selv tok kontakt med politiet for å si at han hadde løyet.

Den unge mannen har ikke noe på rullebladet fra tidligere, og hans uforbeholdne tilståelse medførte en såkalt «prosessøkonomisk gevinst».

Dermed ble han dømt til 21 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år. Han må også betale ei bot på 6.000 kroner – og han mister førerretten i 12 måneder.

Retten ble ledet av dommerfullmektig Ragnhild Camilla Pedersen.