I fjor ble det skrevet med store bokstaver om rusbruk i Rauma etter at Ungdata-undersøkelsen ble offentliggjort. Da var det kun VGS-elever som deltok i undersøkelsen. En av seks svarte da at de hadde brukt narkotika det siste året.

– Markant endring

I år var tallene helt annerledes. I årets undersøkelse svarte 2 prosent av elevene på VG1 at de hadde brukt hasj eller marihuana siste året, mot 16 prosent i fjor. For VG3 var tallet gått ned fra 24 prosent til 9.

94 prosent på Rauma videregående skole svarer at de ikke har brukt hasj eller marihuana det siste året. På landsbasis er tallet 89 prosent.

– Her er det så markant endring fra i fjor at selv om det kan være noen feilkilder, så er det trolig en reell endring til det positive, sa Kolbjørn Gjære, rådgiver fra KoRus (Kompetansesenter Rus) som står bak undersøkelsen.

Blant feilkildene han nevnte i gjennomgangen av tallene var at få fra VG3 svarte på undersøkelsen. Svarprosenten på videregående var i år på 87 prosent.

– Må passe på drikken

Det er ikke gått så djupt i temaet narkotika. Det er kun spurt om hasj og marihuana og ikke om tyngre eller mer syntetiske stoffer. Thea Elise Gråberg går første året på Rauma videregående skole og var den eneste frammøtte av elevene fra skolen. På spørsmål fra rbnett om hun føler det er dekkende med kun marihuana og hasj i Rauma, svarer hun nei.

– Jeg har ikke så peiling på dette, men det er mer fokus på dette i media, så det bør absolutt has med når man likevel spør om rus, sier Thea, som mener undersøkelsen blir litt ufullstendig slik den er nå.

– Det kommer jo nye stoffer hele tiden og det har kommet mer fram i det siste at man må passe på drinken, så ingen putter noe i den. Det har jeg også selv fått beskjed om. Jeg har aldri sett noe sjøl, men man er vel mer obs på det, sier hun.

– Lett å få tak i

Idun Frilund fra ungdomsrådet i Rauma forteller at hun kjenner til elever fra Rauma som har fått stoffer i drikken sin.

– Da blir man helt «vekk» og det skumle med dette er at man ofte ikke tar valget sjøl, slik man gjør med for eksempel hasj, sier Idun.

Hun presiserer at hun ikke vanker i narkotikamiljø selv, men synes det må settes fokus på hvor lett det visstnok er å få tak i narkotika i Rauma:

– Det er bare å sende en melding og så har du det.

På spørsmål fra rbnett forklarer Gjøre fra KoRus at det i undersøkelsen er ei grunnpakke av spørsmål som alle tar med. Så er det også spørsmål man velger ut fra en meny.

– Det er i så fall her man henter spørmål om tyngre stoffer og det var vel ikke valgt her, forklarer han.

– Må se på det

Avdelingsleder for folkehelse, Lillian Bjerkeli Grøvdal, er ansvarlig for undersøkelsen i Rauma.

– Burde man ikke tatt med noe mer enn spørsmål om bare hasj og marihuana?

– Kanskje må vi se på dette til neste år. Det er en avveining i forhold til antall spørsmål også. I år var det noen som ga tilbakemelding om at det var for mange, sier Grøvdal og vedkjenner at det kanskje er uheldig at noen stoffer som kan være i sirkulasjon går under radaren.

– Men skal noe noe inn, må annet ut, legger hun til.

– Men er politiet for eksempel rådført i forhold til hvilke spørsmål man velger ut?

– Nei, det har de ikke vært. Vi er en gruppe som velger ut, sier hun.