SETNESMOEN: 92 år gamle Martinus Wågbø fra Vistdal var med i det første kompaniet som inntok Tyskland i februar 1947. De øvrige var tre fra tjeneste i Gasa, brødrene Kåre Oskar og Jan Terje Bratteberg fra Ålesund og Egil Sæther fra Isfjorden.

I tillegg var det åtte som hadde deltatt i Libanon i UNIFIL styrkene, Sveinung Bjørstad Valldal, Arne Gunnar Antonsen, Søvika, Svein Magnus Klokset, Vestnes, Knut Helge Krogseth, Åndalsnes, Terje Mahle, Romsdal, Roger Sundgot, Ulsteinvik og Arve Tovan, Molde. Alle fikk sine medaljer for sin innsats for forsvaret og for FN-styrkene.

Oberstløytnant John Arvid Svindland ønsket alle velkommen til minnemarkeringen på frigjøringsdagen. Han sa det var en glede å kunne hedre de for innsatsen i Tysklandsbrigaden og for FN-tjeneste i Gasa og Libanon. Han ble assistert i medaljeoverrekkelsene av NK på Setnesmoen, stabssjef Ivar Hatlelid.

Det var også kransenedleggelse ved minnebautaen på Setnesmoen i anledning frigjøringsdagen. En skoleklasse fra Åndalsnes ungdomsskole var også til stede under minnemarkeringen.

Den eneste fra Tysklandsbrigaden, Martinus Wågbø fra Vistdal, var glad for å få oppmerksomhet og takk.

– Husker du mye fra tida i Tyskland?

– Å, ja. Det var en forferdelig start på overfarten fra Porsgrunn til Cuxhaven i Tyskland. Et forferdelig vær i Nordsjøen med storm den februardagen. Etter førstegangstjenesten på Steinkjer ble det et halvår i Tyskland. For en ungdom var det sterke inntrykk som ventet oss da vi kom på land. Store ismasser hindret oss å komme på fast jord. Om bord i stormen var det veldig mange som ble sjøsjuke, forteller Wågbø.

– Hvordan gikk det med deg da?

– Jeg, sjøsjuk? Langt ifra. Jeg fikk forresten smake sjokoladepudding for første gang den gangen om bord. Det ble rikelig også, ettersom mange lå og spydde. Nei, en slik tur glemmer jeg ikke, sier 92-åringen.