– Det blir spennende å se hva kunstnerne kommer med – og sikkert litt diskusjon. Men jeg har tro på at dette blir et bra område som inspirerer til leik. Det står som et klart krav til kunstnerne. Så har jo også kommunen mulighet til å avstå fra å gi oppdraget, om det ikke passer, sier Torunn Dyrkorn til Romsdals Budstikke.

Skal tale barnas sak

Hun er Moldes valgte barnerepresentant i plan- og byggesaker, en lovpålagt funksjon i kommunene som skal ivareta barn og unges interesser.

Dyrkorn og Ungdomsrådet utgjør kommunens involvering av barn og unge i planleggingen av Sjøfronten og Torget.

Spent på skulptur

Dyrkorn er fornøyd med at kommunen endret på de første skissene med vannleik og vannspeil og tok med et leikeelement i form av en skulptur.

– Så får vi se om den blir høg eller lav? Skal man klatre, bør det være fall-underlag. Kan den skates på? Vann-elementet vil kommunen legge inn uansett. Det tror jeg vil fenge, sier høgrepolitikeren, som til daglig er ass. reiselivssjef i Visit Nordmøre og Romsdal.

– Det kom kritikk for manglende involvering i Torget før jul. Hvordan har din rolle vært?

– Jeg har blitt informert undervegs og har fått komme med innspill. Det var en reaksjon etter møtet i regi av Molde Næringsforum før jul, men den gjorde skissene bedre. Det var en påminnelse om å kjøre en åpen prosess om et så viktig tema. Alle i en by har jo et forhold til Torget.

– Hva har du gjort for barn og unge i planleggingen av Torget?

– At leikeskulpturen ble tatt med, var viktig for meg. Jeg har spurt litt hvem den skal være for, men det er ganske åpent for kunstneren. Jeg tenker at den helst bør favne de eldre barna også, sier Dyrkorn.

Blir avhengig av aktiviteter

Hun viser til at hun som barnerepresentant er «lekmann», en folkevalgt politiker.

– Jeg «synser» så godt jeg kan, men er ingen fagperson på barn og unge og hva de liker faglig sett, sier Dyrkorn.

At man droppet nivåforskjellene på Torget, gjør at det kan brukes mer til alt, påpeker hun.

– Hva med kritikken om at plassen blir for åpen og tom?

– Jeg ser det som en styrke at man da får mulighet til å gjøre mange ting. Nå blir det punkt man kan kople på strøm og vann, men det krever at det er aktivitet der. Det må ikke være altfor mange dager at det ikke skjer noen ting. Molde sentrum jobber aktivt for at ting skal skje der. Det ville ikke blitt mulig om det var veldig låst.

– Er det ikke nok åpent rom på rådhusplassen allerede?

– Den har faktisk vært liten til flere arrangement, som f.eks. julemarkedet. På nedre torg vil arrangement for barn og unge kunne ha en scene ned mot sjøen. Molde forum har bidratt med mange innspill her. Fravær av biler vil også gjøre mye.

– Hva sier du til Fylkesmannens uttalelse om at «det ikke er bra at barn og foreldre må helt bort til Brunvollkvartalet for å leike»?

– Det er vel øyet som ser. Brunvoll kommer først, og så vil sjøfronten 2 knytte det sammen. Vi kan ikke ha «alt» på Torget. Jeg tror heller ikke at et leikeområde gjør at alle vil til byen, sjøl om man kanskje er i byen litt lenger da. Slik Torget blir nå, tror jeg vi kan skape et mer levende sentrum for alle. Jeg er optimist og håper at det blir bra! sier Dyrkorn.

– Hva er din forventning til Sjøfronten for barn og unge videre?

– At innholdet i Sjøfronten 2 fortsatt er der, til tross for at det ble litt mer leik på Torget enn først planlagt. Det må ikke stoppe med Torget, sier hun.